cover boek De Nieuwe Wereldeconomie

Leestip: De nieuwe wereldeconomie

De economen zien alvast vijf megatrends die vandaag samenvallen en zorgen voor structurele veranderingen. Het gaat meer bepaald om innovatie en productiviteit, klimaat, multi-globalisering, schulden en, ten slotte, vergrijzing. Koen De Leus, chief economist bij BNP Paribas Fortis, en zijn collega Philippe Gijsels, chief strategy officer, signaleren nu het einde van een paradigma van de zogenaamde ‘great moderation’, of een periode met gematigde veranderingen vanaf de jaren negentig. Vanaf nu mogen we daarom spreken van de ‘grote chaos’.

Innovatie

Dat klinkt onheilspellend, maar de trend naar innovatie houdt veel potentieel in om de wereld beter te maken. Helaas klinken de vier andere trends een stuk grimmiger. En toch willen de auteurs een boodschap van hoop brengen. De wereld zal niet vergaan en er zullen altijd mensen blijven zoeken naar oplossingen. Wijzelf denken dan uiteraard aan uitvinders en ondernemers. Of zeggen we beter ondernemende uitvinders? Het boek bevat in elk geval heel wat inspiratie voor ondernemende geesten alsook talloze tips voor investeerders in die nieuwe wereldeconomie.

Lees het volledige artikel in het juninummer van Ondernemen.

De Leus, Koen, & Gijsels, Philippe, De Nieuwe Wereldeconomie. Investeren in tijden van superinflatie, hyperinnovatie & klimaattransitie, Tielt: Uitgeverij Lannoo, 2024, 432 p., 39,99 euro.