Iyad Aouf: "Geef ons een kans"

Fotograaf
Jan Locus

Zes jaar geleden ontvluchtte de toen dertigjarige Iyad Aouf de bombardementen van het Syrische Homs. Vandaag is hij een uiterst gewaardeerde junior auditor bij Grant Thornton.

HR-manager Lieve Depoorter (Grant Thornton) windt er geen doekjes om: “We hebben een grote nood aan medewerkers en de arbeidsmarkt is een opgedroogde vijver geworden. We hadden juist besloten het klassieke stramien te verlaten en alternatieven te onderzoeken. Zo kwamen we bij mensen met een atypisch diploma, zonder de gepaste werkervaring of met relevante ervaring maar met een taalbarrière."

"We keken vooral naar het potentieel toen we Iyad ontmoetten. We besloten hem aan te werven en hebben ons dat nog geen seconde beklaagd, ook al was de opleiding zowel voor ons als voor Iyad een enorme stretch. Het is voor hem niet gemakkelijk dit intellectueel beroep als auditor uit te oefenen in een taal die zijn moedertaal niet is. Ook al spreekt hij ondertussen heel degelijk Nederlands, als er stukken worden aangeleverd door een klant of als er opleiding gegeven wordt, is dat een extra hindernis. Ook wie hem begeleidt, moest zich aanpassen. We hebben echter samen het traject afgelegd met vallen en opstaan en ik kan het bevestigen: we zouden het meteen opnieuw doen. Ik raad elk bedrijf aan de stap te zetten om een vluchteling aan te werven.”

"We hebben samen het traject afgelegd met vallen en opstaan en we zouden het meteen opnieuw doen."

Motivatie

Stefaan De Coninck is partner op de afdeling Audit & Assurance van Grant Thornton, waar Iyad Aouf tewerkgesteld is als junior auditor. “Bij onze zoektocht naar competente collega’s viel Iyad vooral op door zijn motivatie. We beslisten hem aan te werven en wilden hem indelen bij de jaarlijkse starters. We moesten dat plan echter herzien. Het gaat nu iets trager, maar dat is voor ons enkel een extra uitdaging. We ontwikkelden voor hem een rol op maat. Zijn grote motivatie heeft extra voordelen. Het werkt zo aanstekelijk dat collega’s het overnemen en bovendien bereid zijn extra tijd in hem te investeren. Ook onze klanten reageerden heel positief op zijn komst. Het is mijn taak hem aan te sturen, te evalueren en hem mogelijkheden te bieden om verder te groeien in zijn opdracht.”

Lange weg

Iyad Aouf zit bescheiden mee te luisteren naar zoveel positieve feedback. De jonge Syriër volgde opleiding aan de VDAB en leerde zijn Nederlands aan de Universiteit in Antwerpen. Eenmaal zijn financieel diploma werd erkend, duurde het nog een jaar voor hij aan de slag kon bij Grant Thornton: “Het is in dit land vaak niet gemakkelijk solliciteren. Geregeld werd ook de kennis van het Frans of Duits gevraagd. Ik hoor dat ook andere vluchtelingen het soms moeilijk hebben met de taal en de erkenning van hun diploma."

"Maar ik kon aan de slag via een jobbeurs in Berchem. Ik werd meteen van dichtbij begeleid. Met Stefaan heb ik nooit het ‘baas’-gevoel. Ik krijg op al mijn vragen een antwoord en dat geeft me een enorme boost en zin om nog meer bij te leren. Ik heb nooit het gevoel tot last te zijn. Dankzij mijn vorige en huidige coach en mijn collega’s blijf ik steeds evolueren.”

Investering

Werkgevers twijfelen wel eens om vluchtelingen een kans te geven. Ze focussen zich op het taalprobleem en op de angst dat hun werknemer snel naar zijn eigen land zal terugkeren.

HR-manager Lieve Depoorter: “Ik heb me ook afgevraagd of we dit wel moesten doen. Maar aan wie twijfelt, kan ik het echt wel aanraden. Het is niet gemakkelijk en je zal wat moeten puzzelen en tijd investeren. Wat je terugkrijgt aan loyaliteit, is echter ongezien op onze arbeidsmarkt. De dankbaarheid van deze mensen, die je in precaire omstandigheden een kans geeft, is ongelofelijk. Wie, zoals Iyad, alles achterlaat en zoveel inspanningen moet doen om de dingen terug op te bouwen, laat dat niet lichtzinnig achter zich.”