Hermes Sanctorum van Paleo

Hermes Sanctorum: Impact via ondernemerschap

Etion: Hoe wordt een doctor in de biowetenschappen en politicus een ondernemer?

Hermes Sanctorum: “De rode draad is altijd ‘impact’. Al sedert mijn kindertijd was ik erg gevoelig voor leed, zowel menselijk als dierlijk. Toen ik op mijn achttiende lid wilde worden van een politieke partij vanuit die insteek, werd dat Agalev (vandaag Groen; nvdr). Ook mijn studies voor bio-ingenieur heb ik gekozen vanuit mijn zorg over het milieu. Ik werd ook politiek actief en werd op mijn 19de schepen in Overijse. De combinatie studeren en maatschappelijk engagement had ik echt nodig. Ik heb nadien gedoctoreerd en dat bracht me wel op een kruispunt: een academische carrière uitbouwen of voltijds politiek actief worden. Ik kon iets betekenen in de wetenschap, maar in de politiek kon ik naar mijn aanvoelen directer problemen aanpakken. Dan begon een periode van tien jaar als parlementslid met focus op dierenwelzijn, klimaat en biodiversiteit. Ik blik daarop terug met trots, omdat ik wel iets gerealiseerd heb, met name mijn gevecht tegen het onverdoofd slachten. Ik heb voorstellen kunnen indienen en sommige zijn zelfs gestemd, maar het ging me niet ver genoeg. Het ging dan over kooien die wat groter moeten zijn. Vanuit die frustratie bouwde ik een netwerk uit om consultancy te gaan doen in de sfeer van transitie en groene transitie. Ook weer met het oog op concrete impact.”

Voldoen aan de vleesvraag op een diervriendelijke manier kan niet. Dus reken ik op technologie.

Etion: Maar hoe kwam de stap naar een eigen bedrijf er?

“In de wereld van consultancy liep ik Andy De Jong tegen het lijf. Hij was chirurg en lid van de raad van bestuur van Gaia. Ook hij was zoekende naar een manier om zaken professioneel te veranderen. Covid bracht ons samen. Andy mocht even niet meer opereren en mijn consultancy zakte in. Ook Andy was op zoek naar een oplossing die globaal een sterke impact zou hebben en dierenleed sterk zou verminderen.”

Etion: En toen kwam Paleo?

“Onze start-up werkt aan een middel dat vleesvervangers tot een aantrekkelijk alternatief kan maken voor traditioneel vlees. Paleo gebruikt gist. Via fermentatietechnologie — een gistproces dat ook gebruikt wordt voor yoghurt en bier — maken we dierlijke eiwitten. We doen aan precisiefermentatie; we manipuleren gistcellen genetisch door een stukje DNA-code voor myo­globine in te brengen in een gistcel. Vervolgens gaan die cellen proteïnen afscheiden. Zo ontwikkelde Paleo inmiddels zes eiwitten, myoglobines om precies te zijn. Dat zijn ijzerhoudende eiwitten die vlees of vis hun kenmerkende uitzicht en smaak geven.”

Lees het volledige interview in het maartnummer van Ondernemen.