Herman Daems: “Bestuurders moeten hun mening durven uiten”

Fotograaf
Jan Locus

In steeds meer bedrijven komt het besef dat de raad van bestuur een grote bijdrage levert tot het functioneren van de onderneming. Hoewel geen enkele raad van bestuur dezelfde is, ziet Herman Daems, zelf voorzitter bij BNP Paribas Fortis, enkele voorwaarden om van een goed functionerende raad van bestuur te spreken.

Tot voor enkele jaren had de familie in middelgrote bedrijven de touwtjes in handen en vond die het niet zo belangrijk om een raad van bestuur te hebben. Geleidelijk aan is in Vlaamse ondernemingen het besef gegroeid dat een raad van bestuur er niet toevallig is, maar een enorme bijdrage kan leveren tot het functioneren van de onderneming.

Belang van iedereen

Herman Daems ziet enkele redenen voor de toename van dat besef. “Vroeger had je één aandeelhouder, de pater familias, die 100 procent van de aandelen in handen had”, legt hij uit. “Vandaag zie je meerdere aandeelhoudersblokken die vertegenwoordigd willen zijn of zicht willen hebben op wat in die onderneming gebeurt. De raad van bestuur zorgt ervoor dat de belangen van alle aandeelhouders beschermd of verdedigd worden. Een grote fout die nog veel gemaakt wordt, is dat bestuurders denken dat ze vertegenwoordiger zijn van aandeelhouder x of y en alleen naar dat belang moeten kijken, maar dat is niet zo. Het is belangrijk om het belang van de onderneming op het voorplan te zetten, ook al vertegenwoordigen ze maar een bepaalde groep aandeelhouders. De raad van bestuur moet naar het belang van iedereen kijken.”

“Een grote fout die nog veel gemaakt wordt, is dat bestuurders denken dat ze vertegenwoordiger zijn van aandeelhouder x of y en alleen naar dat belang moeten kijken.”

Maar ook wanneer het aandeelhouderschap sterk gecontroleerd is, functioneren die raden van bestuur goed, weet Herman Daems. In dat geval geeft de raad van bestuur diepgang aan de besluitvorming. De CEO kan dan met een aantal experten brainstormen over wat er gebeurt. “Je hebt nu dit resultaat voorgelegd: is dat wel voldoende? De omzet is minder dan verwacht, wat kunnen we doen om dat te veranderen? We overwegen om een nieuw product te lanceren of om in een nieuwe markt te stappen, hoe pakken we dat aan? Dat zijn situaties waarin een raad van bestuur als klankbord dient, niet alleen voor de CEO, maar ook voor de aandeelhouders. De raad van bestuur heeft een zekere deskundigheid.”