aanplanting bedrijfsbos Aquaconcept in Hamme

Duurzaamheid via bedrijfsbossen

Heel wat bedrijfsbossen zagen de voorbije jaren het levenslicht in Vlaanderen. Aquaconcept maakte er werk van in Hamme. Roularta kreeg voor haar inbreng zelfs een heuse award.

Perceel in Hamme

Raf Geudens
Raf Geudens

Raf Geudens richtte in 2006 Aquaconcept op, dat ondertussen marktleider werd in de productie en het vermarkten van — vooral glazen — douchedeuren. De CEO wilde van meet af aan duurzaam ondernemen. Het begon met een groene zone rond en kippen in het bedrijf. Alle drukwerk compenseert hij door papier aan te kopen met het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council), een garantie dat het afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Maar Raf Geudens wilde nog een stap verder gaan en sprak Forest Fwd aan. Dat is het eerste private bedrijf in ons land dat zich toelegt op het leasen van bedrijfsbossen.

De samenwerking leidde tot de leasing van een terrein in Hamme. CEO Raf Geudens: “We leasen gedurende twintig jaar een perceel van 1 hectare, waarvan Natuurpunt eigenaar is. Het ruime terrein, schraal beplant met populieren, werd aangevuld met 2000 nieuwe bomen en heesters. Binnen een tiental jaar zullen de populieren helemaal volgroeid zijn en beginnen afsterven. De nieuwe, door ons aangeplante bomen zullen dan de overhand nemen en zo zal Hamme een eigen premium bedrijfsbos krijgen. Zo zijn we met alle collega’s van ons bedrijf tot een gemeenschappelijk project gekomen. We zullen er teambuildings en wandelingen organiseren.”

Francis De Nolf
Francis De Nolf

Walk your talk

Ook Roularta Media Group, een beursgenoteerd multimediabedrijf met een internationale uitgeverij en drukkerij, is al langer in duurzaamheid en biodiversiteit geïnteresseerd. Reeds vier jaar wordt een duurzaamheidsrapport gepubliceerd.

Bestuurder Francis De Nolf kreeg van de familie de vraag om een project rond biodiversiteit te coördineren. Als natuurliefhebber wilde hij zijn ideeën delen met de buurt en met de medewerkers. Daarom schreef hij Roularta in 2019 in voor de Vlaamse Green Deal Biodivers Bedrijventerrein.

Met een ambitieus programma werd meteen de award voor 2021 gewonnen: “We lanceerden met Knack Maai mei niet en met Trends Change the game. Walk your talk, dachten we en we namen ons 5,8 ha groot natuurgebied binnen ons bedrijventerrein onder handen.”

 

Lees het volledige artikel in het maartnummer van Ondernemen.