De derde hand

Er wordt wel eens beweerd dat robots een bedreiging vormen voor de werkgelegenheid. Bij Maatwerkbedrijf WAAK innoveert men waardengedreven. De cobot steekt er dan ook eerder een handje toe.

WAAK strijdt mee in Europa met zijn elektrische bekabeling. Met grote internationale spelers als klant (Atlas Copco, Siemens, Daikin, Vaillant...) kan men zich in deze sector geen enkele fout veroorloven.

Algemeen directeur Tim Vannieuwenhuyse licht toe: “We willen op ons domein een pionier blijven en zijn daarom steeds op zoek naar middelen om te kunnen waarborgen dat we in dit moeilijk werk geen fouten maken. Zo gingen we over naar het gebruik van een cobot en ontwierpen we zelf slimme tools als de smart coach en de smart camera. Deze hoogtechnologische middelen zijn er geenszins om mensen te vervangen, enkel om hen te helpen bij het ingewikkelde werk.”

Cobot

Verantwoordelijke Projectbouw Pieter Desplenter neemt ons mee naar het imposante atelier en posteert ons voor de cobot. Het is eigenlijk een robot waaraan een schroevendraaier werd vastgemaakt, stelt Desplenter het enigszins simpel voor: “Bij het ingewikkelde werk van het maken van kabelbomen deden twee problemen zich voor. Enerzijds vergat men wel eens één van de vele posities te schroeven. Dat is een zware fout en kan later tot korstsluiting en zelfs brand leiden. Anderzijds dient elke schroef loodrecht te worden aangebracht en met dezelfde intensiteit te worden aangeschroefd. Vandaag geeft onze cobot aan de bediener ervan de zekerheid dat elke positie is geschroefd, want het systeem bepaalt zelf waar de medewerker zijn draad moet aanbrengen. Voor het loodrecht en gelijk aanschroeven van de vijs zorgt de robot eveneens.”

“Hoogtechnologische middelen zijn er geenszins om mensen te vervangen, enkel om te helpen bij het ingewikkelde werk.” (Tim Vannieuwenhuyse)

Vannieuwenhuyse noemt de cobot terecht de derde hand van de medewerker. De cobot biedt vele mogelijkheden want kan eventueel later ook ingezet worden voor lijmen of siliconeren, “want als we dit kunnen, kunnen we wellicht ook nog heel wat ander werk binnenhalen. Alles kadert binnen de wens om foutloos te werken. We staan in internationale concurrentie met andere aanbieders en kunnen het vaak niet halen op de prijs. Daarom moeten we mikken op betrouwbaarheid, co-engineering en stabiele kwaliteit. Dat is een troef geworden voor ons.”