De toekomst is gisteren begonnen in trends die zich vandaag al laten voelen. Vier experts speuren naar hun impact op onze manier van samenleven en ondernemen: Maarten Leyts, Geert Noels, Leen Gorissen en Hans Diels.
Schrijf je in
Trend Table 2024 (Vilvoorde)
In een razendsnel veranderende wereld, moet je als onderneming soepel kunnen bijsturen. Daarom is het belangrijk om vooruit te kijken. Zeker als veranderingen zich vandaag al laten voelen!
In de Trend Table laten vier experts hun licht schijnen op trends die een belangrijke impact zullen hebben op hoe we in de nabije toekomst gaan samenleven en ondernemen.
Tijdens dinergesprekken-rond-de-tafel toets je hun inzichten aan je eigen ervaring en die van de andere deelnemers.
In vier sessies geven we je een overzicht van enkele markante trends en gaan we op zoek naar hun impact op onze samenleving.
4 maart: Generation ZAlpha - The micro generation (Maarten Leyts) Hoe ziet de toekomst eruit voor baby's van vandaag? Generatiedenken is geen wetenschap, maar wel een betrouwbaar kader voor een succesvolle marketing-, communicatie- en productstrategie. Generation Y is ondertussen de meest beschreven demografische groep ooit. Hun kinderen vormen de voorhoede van de allereerste cohorte van de 21ste eeuw. Dit boek beschrijft die groep, geboren tussen 2010 - het jaar van de lancering van iPad en Instagram - en 2025, in een wereld van enorme technologische evolutie. Kidpreneurs en kidfluencers zetten nieuwe media in om hun interesses en bijbehorende merkvoorkeuren de wereld in te brengen. Zo ontwikkelt P2P-communicatie zich in een razendsnel tempo en evolueert 'marketing to kids' naar 'marketing with kids to kids'. (inclusief boek Generation ZAlpha)
17 juni: De Klimaatschok (Geert Noels) Om aan de Europese klimaatambities tegemoet te komen, heeft België nog maar 28 jaar om volledig klimaatneutraal te worden. Concreet betekent dat zo'n 115 miljoen ton minder CO2-uitstoot. De klok tikt, maar in De klimaatschok tonen Geert Noels en zijn team van Econopolis dat het kan. Samen met een panel van klimaatexperts berekenden zij de impact van twintig realistische klimaatoplossingen: van technologische precisielandbouw over nieuwe vormen van kernenergie tot het hergebruik van industriële restwarmte via warmtenetten. Vooruitgang is niet het probleem, maar net de oplossing. De vindingrijkheid en wilskracht van de mens kan veel problemen oplossen. (inclusief boek De klimaatschok)
16 september: Natuurlijke intelligentie (Leen Gorissen) Al vier miljard jaar puzzelt de natuur met allerlei uitdagingen, variërend van voortbeweging tot strategie, van duurzaamheid tot logistiek en van teamwork tot klimaatbeheersing. En ze weet het te laten werken. Duurzame oplossingen voor de meest uiteenlopende uitdagingen. Net daarom kijkt Leen Gorissen naar de natuur. Ze bestudeert regeneratief ontwerp en ontwikkeling en werkt samen met de natuur om landschappen te regenereren, de bodem te herstellen en de biodiversiteit te bevorderen. Klanten meenemen voor een onderdompeling in de natuur, om uit te leggen hoe de natuur werkt en hoe bedrijven Natural Intelligence (NI) kunnen toepassen om innovatie te verbeteren, is een van haar favoriete bezigheden. Omdat ingaan tegen de manieren waarop het leven werkt, inherent inefficiënt is. Het kost energie, middelen, gezondheid en geest.
25 november: Markt onder vuur (Hans Diels) Hoe verstoren politieke conflicten de economie (en wat we eraan kunnen doen)? Wat hebben Limburgse appelboeren, BNP-Paribas bankiers, de microchiponderzoekers van IMEC en Barbie gemeen? Allen vallen ze ten prooi aan politieke disruptie. Landen zetten handelsstromen en toeleveringsketens steeds vaker in om elkaar onder druk te zetten in geopolitieke conflicten. Die geopolitieke spanningen zullen enkel toenemen de komende decennia. In Markt onder vuur legt Hans Diels uit hoe geopolitiek en economie verstrengeld geraakten, wat dat betekent voor landen en bedrijven en hoe ze hiermee kunnen omgaan. Met sprekende voorbeelden toont het boek de noodzaak om je aan te passen aan deze nieuwe realiteit. (inclusief boek Markt onder vuur)
Indringingsweg 1 Vilvoorde
Annemie De Proft
Maarten Leyts is oprichter en CEO van Trendwolves, een Europees trendbureau gespecialiseerd in ‘early shift trends’ en jongerencultuur. Gedreven door zijn passie voor trend- en jongerenonderzoek initieerde Maarten 10 jaar terug al de postgraduaatopleiding Trendwatching en Toekomstverkenning aan HoGent. Daarnaast is hij oprichter van BitBrussels en visualisedFutures.ai. Ook is hij lid van de Advisory Board van het Amerikaanse cultural research bureau Sparks & Honey en was hij een van de eerste voorzitters van La Futura, de Global Trend Association.
Geert Noels (1967) is een Belgisch econoom, opiniemaker en auteur. Hij is oprichter, hoofdeconoom en CEO van Econopolis, een financieel-economisch advieshuis en onafhankelijk vermogensbeheerder.
Leen Gorissen, Ph.D. in Biology, is gespecialiseerd in ecologie, transitiewetenschap, regeneratief ontwerp en bio-geïnspireerde innovatie. Ze is auteur van het recente boek ‘Building the Future of Innovation on millions years of Natural Intelligence’ en oprichtster van Centre4NI (voorheen bekend als Studio Transitio), een katalysator die organisaties en bedrijven helpt te innoveren als de natuur. Eerder was ze Transition Research Coordinator bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).
Hans Diels (1980) studeerde Politieke wetenschappen en Internationale Betrekkingen in Leuven en Louvain-la-Neuve. In het verleden was hij actief als vertegenwoordiger in het Handelsbeleidscomité van de Europese Raad in Brussel, medewerker van de VS-ambassade in België en de EU, en als onderzoeker en lesgever aan het Departement Politieke wetenschappen van de UA.