rugaanzicht van man in gang van detentiehuis Kortrijk

Het detentiehuis: werk als duurzame oplossing

In een persoonlijk gesprek vertellen de bewoners over hun ervaring, dromen en zoektocht naar een job.

Het detentiehuis: werk als duurzame oplossing

Info

Het detentiehuis van Kortrijk schrijft geschiedenis als het allereerste detentiehuis in ons land. Er is plaats voor 57 bewoners. Een detentiehuis is een kleinschalige inrichting waar veroordeelden met een korte straf hun termijn uitzitten. Bewoners leven er in kleine groepen en worden er intensief en op maat begeleid. Elke dag actief werken aan re-integratie staat centraal, om zo ook recidive tegen te gaan.

Er zijn heel wat verschillen met een klassieke gevangenis. Zo wordt er niet gesproken van gevangenen en cipiers en heerst er een open regime. Bewoners mogen hun gsm bijhouden en kunnen de gevangenis verlaten om te gaan solliciteren of te werken. Bedoeling is om door die vrijheden de re-integratie in de maatschappij te bevorderen. Enkel wie bereid is om zijn leven te beteren en aan de toekomst te werken, komt in aanmerking.

Na een korte inleiding door directeur Petra Colpaert krijgen we ruim de gelegenheid om met de bewoners zelf in gesprek te gaan. Ze vertellen over hun ervaring, dromen en zoektocht naar een job.

Programma
17:30 uur ontvangst
18:00 uur welkom & introductie
18:30 uur getuigenis van enkele gedetineerden
19:00 uur persoonlijke gesprekken met gedetineerden & broodjes
20:30 uur plenair afronden
21:00 uur einde
Waar
Detentiehuis, Kortrijk

Sint-Denijseweg 1
8500 Kortrijk

Wanneer
-
Praktisch
Prijs
€ 85 (excl. btw)
Kosteloos annuleren
4 werkdagen
Contact
Birgit Stokx

Birgit Stokx

03 829 25 25
Partner(s)
Spreker(s)

Petra Colpaert

directeur
Detentiehuis Kortrijk

Petra is de directeur van het eerste detentiehuis in Kortrijk. Voorheen stond ze o.m. aan het hoofd van de gevangenis in Ruiselede. Een sterke sociale betrokkenheid met mensen is de rode draad in haar aanpak.