diversiteit op de werkvloer

ETION Diversiteitsdag

Wat betekent diversiteit in de praktijk? We gaan kijken in en luisteren naar bedrijven die op de een of andere manier met diversiteit en inclusie aan de slag gegaan zijn op de werkvloer: Volvo Car Gent, Aarova, Total Belgium, Goddeeris Industrial Piping en ON Semiconductor.

ETION Diversiteitsdag

Info

Diversiteit is geen optie, maar een gegeven' schreven we reeds in 2012. Toen nog een gedurfde stelling. Bijna tien jaar later is het ook een realiteit in heel wat bedrijven. Met de ETION Diversiteitsdag kijken we binnen bij grote en kleinere spelers en ontdekken waar zij staan op hun pad naar een inclusieve werkomgeving. Want we zijn ervan overtuigd dat beiden van elkaar kunnen leren.

Waarom is diversiteit zo belangrijk? Het simpele antwoord is: drie keer winst! Winst voor medewerkers, voor de organisatie en voor de samenleving. In een respectvolle omgeving waar ieder het beste van zichzelf kan geven, bereiken we samen meer.

En dat is geen loze belofte. ETION ging op zoek naar bedrijven die méér dan zomaar woke of politiek correct willen zijn. Op de ETION Diversiteitsdag maak je kennis met organisaties bij wie inclusie in het DNA zit en ontdek je wat diversiteit in de realiteit kan betekenen.
 

Volvo Car Gent (*)

Bij Volvo Car Gent is diversiteit geen vaag theoretisch concept, maar dagelijkse ­realiteit. Dat bereikt Volvo Car door zijn personeelsbestand zo divers mogelijk samen te stellen, zowel op het vlak van afkomst als geaardheid, religie en geslacht. 

De werkgroep Diversiteit en Inclusie (D&I) is het kloppend hart van het doorgedreven diversiteitsbeleid. Die bestaat uit werknemers die alle ‘lagen’ van het bedrijf vertegenwoordigen. Neem bijvoorbeeld het taalgebruik op de werkvloer: bij Volvo Car is Nederlands de algemene voertaal, maar medewerkers met een taalachterstand kunnen hulp inroepen van taalcoaches. Of gendergelijkheid, dat wordt aangemoedigd onder meer via het vrouwennetwerk Women @ Volvo. Tijdens het bedrijfsbezoek gaan we in gesprek met enkele diversiteitsambassadeurs en krijgen we inclusie in de praktijk op de werkvloer te zien.
 

Lunch bij Aarova, Oudenaarde

Er is waarschijnlijk geen betere plek dan Aarova om op deze Diversiteitsdag even te pauzeren. Bij het maatwerkbedrijf in Oudenaarde krijgen mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, onder deskundige begeleiding, de mogelijkheid om zinvol werk te verrichten. Inclusie is er de business zelf en mensen zijn het kapitaal.

Tijdens de lunch krijgen we het gezelschap van Annick De Weirdt van I-Diverso. In een keynote deelt ze inzichten over diversiteit en inclusie én gaan we daarover met elkaar in debat.
 

Praktijktoets bij ON Semiconductor

Vlakbij Aarova ligt ON Semiconductor. Een toonaangevende leverancier van hoogwaardige silicium-oplossingen voor energie-efficiënte elektronica, zoals het ontwerp en de productie van microchips. Daar komen we samen voor een diepgaande praktijktoets van drie organisaties

Goddeeris Industrial Piping uit Roeselare is een familiale kmo met grote ambities. In 2035 wil CEO Jan Goddeeris internationaal aanwezig zijn, met minstens 1000 medewerkers en een omzet die tien keer hoger ligt dan vandaag. Door hun snelle groei werd het bedrijf geconfronteerd met krapte op de arbeidsmarkt (cfr. artikel in Ondernemen, december 2019). De oplossing daarvoor lag in diversiteit, waardoor er nu achttien verschillende nationaliteiten bij de pijpenfabrikant werken. Zonder meer een verrijking voor het bedrijf.

Pascal Vercruysse, director global labs van ON Semiconductor, legt uit dat diversiteit in een organisatie met 36.000 werknemers wereldwijd, meer dan een noodzaak is. Het gaat over het begrijpen en omarmen van de unieke verschillen, talenten en perspectieven van medewerkers, klanten en leveranciers. Zo helpt diversiteit om creativiteit en innovatie te stimuleren, die nodig zijn om een concurrentievoordeel te behouden. Het bedrijf is één van slechts 350 bedrijven wereldwijd opgenomen op de Bloomberg Gender Equality Index.

Bieke Smits is HR Manager bij Total Belgium, sinds vorig jaar de trotse eigenaar van het label 'Factory of the Future'. De plant in Ertvelde is hiermee de eerste van Total die deze bijzondere onderscheiding heeft binnengehaald en één van de amper 40 maakbedrijven in ons land die de titel dragen. Hun human centered manufacturing is het leidmotief achter een doorgedreven diversiteitsbeleid.

Afsluiten doen we met een rondleiding op de site van ON Semiconductor en een netwerkreceptie bij Aarova.
 

(*) Het bezoek bij Volvo Car Gent kan enkel doorgaan als de coronamaatregelen van de organisatie het toelaten.

Programma
09:30 uur bezoek Volvo Car Gent
12:00 uur verplaatsing naar Aarova (eigen vervoer)
13:00 uur lunch@Aarova Oudenaarde keynote & debat met Annick De Weirdt (I-Diverso)
15:30 uur toelichting ON Semiconductor (Marc Dierickx, managing director)
15:45 uur praktijktoets diversiteit en inclusie rondleiding ON Semiconductor
17:30 uur afsluitende netwerkreceptie @ Aarova
18:30 uur einde
Waar
meerdere locaties
Wanneer
-
Praktisch
Prijs
€ 235 (excl. btw) voor de volledige dag
Kosteloos annuleren
4 werkdagen
Contact

Birgit Stokx

03 829 25 25
Partner(s)