Jan en Jean-Louis Goddeeris op een werf

Respectvolle diversiteit verslaat arbeidskrapte

We ontmoeten Jan en zoon Jean-Louis Goddeeris op de werf van de nieuwbouw van het bedrijf, een specialist op de markt van industrial HVAC (heating, ventilation, airconditioning) en industrial piping. Beiden tekenen voor een HR-luik. Jean-Louis is verantwoordelijk voor de Goddeeris Academy, het opleidingsluik: “We groeien snel. Door tekorten op de arbeidsmarkt moesten we opdrachten weigeren. Daarom focussen we ons al jaren op ons merk. Met onze marketingcampagne willen we dat merk steeds bekender maken. We willen een beeld naar buiten brengen dat klopt met onze manier van werken en onze waarden.

Diversiteit

Het is onderdeel van een bewuste keuze om gedurfd te plannen. “Dat gedurfd plannen bepaalt onze visie en missie en maakt onze langetermijnplannen concreet.” Goddeeris wil in 2035 met 1000 medewerkers aan de slag, internationaal aanwezig zijn en de omzet vertienvoudigen. Ook de bouw van een nieuw bedrijfsgebouw past in dat plan. Bedrijfsleider en HR-verantwoordelijke Jan Goddeeris: “Al onze beslissingen staan in het teken van de verwachte groei. Toen we geen mensen meer vonden in eigen land, zijn we over de grenzen gaan kijken. Dat leidde tot de tewerkstelling van achttien verschillende nationaliteiten. Ik raad ondernemers aan Europees te denken. We redeneren te lokaal. In Amerika verhuizen mensen van staat om te gaan werken. Rekruteren doen wij waar het kan. Als je die uitstraling eenmaal hebt, komen de potentiële medewerkers automatisch. We startten met één Roemeen en stellen er vandaag verschillenden tewerk. We begonnen te werken aan dat imago met de hulp van VDAB en Unizo. Zo verkregen we de diversiteit die we vandaag hebben.”

De mond-tot-mondreclame onder de buitenlanders levert ons nieuwe vakmensen op.

Door die diversiteit trekt Goddeeris gemakkelijker medewerkers aan. Jean-Louis Goddeeris: “De interimkantoren spelen een belangrijke rol voor ons. Maar vooral de mond-tot-mondreclame bij de buitenlanders levert nieuwe vakmensen op. Intern zien we dat de mix van collega’s leidt tot onderlinge beïnvloeding. Ze leren van elkaar, zowel op technisch als op cultureel vlak.” Jan Goddeeris ziet nog voordelen: “Onze werknemers zijn verschillende talen gewoon en dat leidt tot flexibiliteit. Men is gewoon met elkaar te communiceren ondanks de taalverschillen. We werken aan een communicatie waarbij we gemakkelijk instructies kunnen doorgeven. Dat moet de drempel voor anderstalige medewerkers nog verlagen.”