We laten werknemers te lang in hun vertrouwde job

Fotograaf
Shutterstock

1 op 4 van de werkende Belgen heeft helemaal géén interesse in een nieuwe job. Niet bij een andere werkgever, niet bij de eigen werkgever. Dat lijkt goed nieuws, maar op termijn is dat een probleem voor de inzetbaarheid van talent, zo waarschuwt Acerta.

De interesse in een andere job bereikte een nieuw dieptepunt, zo blijkt uit de tiende Talent Pulse-bevraging van hr-dienstverlener Acerta in samenwerking met de carrièresite Monster.be. Amper 12% van de werkende Belgen is actief op zoek naar een nieuwe job. In 2018 was dat nog 16%.

Sleet

Bovendien veranderen werknemers ook niet snel van job bij hun huidige werkgever. Ruim de helft van de werknemers startte nog nooit een andere functie bij hetzelfde bedrijf. Dat kan goed nieuws zijn, als het betekent dat medewerkers tevreden zijn en dat iedereen op de juiste stoel zit.

“De juiste plek vandaag is dat wellicht morgen niet meer.”

Tom Vlieghe, Business Unit Manager van het Acerta Career Center, is daar echter niet zo gerust in. “De juiste plek vandaag is dat wellicht morgen niet meer. Bovendien zien we in de cijfers bepaalde effecten van functie-anciënniteit op werkbeleving en zelfs op verloopintenties. In onze cijfers zien we dat de leercurve gemiddeld twee jaar stijgt, maar nadien al afneemt. Dezelfde knik zien we in de mate waarin mensen zeggen uitgedaagd te worden in hun job; daar ligt de knik (naar beneden) op drie jaar. We zien ook een knik in de mate waarin ze gelukkig zijn in hun functie, namelijk tussen drie en vier jaar."

"De intentie om te vertrekken stijgt ook al na drie tot vier jaar. Je ziet dat ook in de cijfers rond het type verandering dat medewerkers verkiezen: bij een andere werkgever of bij de huidige? Tussen vier en vijf jaar is de groep die vooral uitdagingen bij andere werkgevers ziet, groter dan de groep werknemers die verandering bij de huidige werkgever verkiezen. De mensen die hun uitdaging intern zien, zijn vooral de mensen die minder dan vier jaar in dezelfde functie zitten.”

  • Lees het volledige artikel in het septembernummer van Ondernemen [PDF, 2 blz., 331 kB]