Vrouw in een cacaoplantage

Voeding steeds duurder

Stijgende cacaoprijzen in de laatste maanden trokken de aandacht, maar er werden wel meer grondstoffen in de voedingsindustrie fors duurder. Dat brengt nogal wat producenten van voeding in de problemen. Ondertussen dringen consumenten en overheden aan op duurzaamheid. Wat de prijs nog verder opdrijft. Ondernemen sprak met Carole Dembour (Fevia), Philippe Weiler (Fairtrade) en chocolatier Jelle Vandenbulcke. 

De prijzen voor grondstoffen voor de voedingsindustrie komen naar beneden van een piek, maar ze blijven wel een stuk hoger dan voor de covidcrisis. Graanprijzen stegen bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne, maar ook zonnebloemolie werd daardoor getroffen. Daarnaast zijn cacao, koffie, suiker en zuivel een stuk duurder dan vroeger. “We denken dat dit het nieuwe normaal is. De prijzen zijn wel gedaald van hun piekniveau, maar ze liggen hoger dan voor de corona-uitbraak. We denken niet dat ze nog veel zullen dalen”, zegt Carole Dembour, senior economic affairs advisor van Fevia, de federatie van de voedingssector.

Cacaoprijs piekt

In het recente verleden was het vooral de cacaoprijs die zorgen baarde. Op de wereldmarkt is de prijs voor cacao gestegen tot ongeziene hoogten. Normaal fluctueert die prijs rond de 2000 dollar per ton, maar nu zien de fabrikanten zich geconfronteerd met prijzen tot 8000 en 10.000 dollar. De oorzaak is een mislukte oogt. Die leidt dit jaar tot een sterke daling van de productie en meteen is de prijs op de wereldmarkt de hoogte in geschoten.

“Een stuk van de verklaring voor die mislukte oogst is gerelateerd aan weerfenomenen zoals droogte of te grote vochtigheid. Beide leiden tot ziektes bij de cacaoboom. Daarnaast groeit het tekort aan arbeidskrachten door de moeilijke omstandigheden van de kleine boeren en hun potentiële werknemers. Velen zijn al gemigreerd. Tegelijk verhoogt de inflatie de kosten voor zaaigoed, kunstmest en lonen voor de arbeiders, zodat de boeren minder middelen hebben om te investeren. Dat is de situatie nu en met Fairtrade gaan we ervan uit dat die toestand alleen maar zal verergeren”, zegt Philippe Weiler, CEO van Fairtrade Belgium. “Belangrijk daarbij is de invloed van de klimaatverandering. De temperatuur stijgt ook in het productieareaal van de cacao en versterkt fenomenen als El Niño en La Niña met extreme droogte en regens in verschillende gebieden. Dat zal ook een effect hebben op die oogsten. We denken dat dit effect nog groter is voor de koffieproductie. Dat is uiteindelijk een plant uit de bergen die ook voldoende koelte nodig heeft. De opwarming van de aarde zal ertoe leiden dat de boeren de koffie steeds hoger aanplanten. Logischerwijs vermindert dan het geschikte areaal.”

De fabrikant lost het op

Jelle Vandenbulcke (Chocolatier Vandenbulcke): “Die hoge grondstoffenprijzen zijn een constante sinds de coronapandemie. Daarna zijn er nog de oorlog in Oekraïne en de mislukte cacao-oogst bijgekomen. Het houdt gewoon niet op. Het belangrijkste effect daarvan is de toegenomen onzekerheid, die het voor ons moeilijk maakt om te plannen. We zijn langetermijncontracten met de leverancier van onze chocolade gewoon, zodat we voor een lange periode kunnen rekenen op een vaste prijs. Maar daarbij is het belangrijk om het juiste moment te bepalen om die condities vast te leggen. Doen we het nu, dan zitten we opgescheept met een zeer hoge prijs voor lange tijd. We willen liever wachten tot we de eerste berichten krijgen over de oogst van dit jaar. Daarmee lopen we wel het risico dat die oogst wéér mislukt en de prijs nog verder stijgt. Het is een erg delicate operatie voor ons bedrijf.”

Lees het volledige artikel in Ondernemen.