Technologische tsunami in aantocht

Het internet gebruiken is voor ons, mensen, de normaalste zaak van de wereld geworden. Hoewel voor velen het Internet of Things momenteel nog een ver-van-mijn-bedshow lijkt, is ook die technologische (r)evolutie vandaag eigenlijk al realiteit. De ‘City of Things’, het proefproject dat momenteel in Antwerpen loopt, is daar een concreet voorbeeld van. Met Jo De Boeck, CTO bij imec, gaan we dieper in op de opportuniteiten en de maatschappelijke impact van het ‘internet der dingen’.

“Zonder een zo waterdicht mogelijke ‘security’ heeft IOT geen reden van bestaan.”

Machines, huishoudapparaten, multimedia, de thermostaat, auto’s die met elkaar communiceren: het is al lang geen hype meer. Integendeel: deze revolutie is actueler dan ooit en lijkt stilaan de kinderschoenen te ontgroeien.

“Internet of Things (IoT) is eigenlijk een containerbegrip voor tal van dingen en applicaties die met elkaar geconnecteerd zijn”, opent Jo De Boeck. “Verschillende daarvan maken nu al prominent deel uit van ons dagelijks leven, ook op professioneel gebied. Als specialisten verwachten dat iedereen over pakweg tien jaar over duizend objecten zal beschikken die op een of andere manier met het internet verbonden zijn, dan willen ze met dergelijke cijfers aan leveranciers en eindgebruikers vooral laten zien dat we ons aan een soort technologische tsunami mogen verwachten. We kunnen er in elk geval niet omheen dat vandaag al talrijke gebruiksgoederen geconnecteerd zijn. De meest tastbare voorbeelden zijn de smartphone of de tablet, maar ook auto’s. Heel wat apps, zoals bijvoorbeeld Waze (applicatie voor gps-navigatie), spelen daarop in om een bepaalde dienst te kunnen leveren.”