Stefan Decuyper over psychologische veiligheid bij Imec

Leren en innoveren: dat is de rode draad bij Imec. De passie voor vernieuwing boeit elke medewerker, van de CEO tot de poetshulp. “Wij dagen iedereen uit om innovatief te denken in het domein waar je specialist in bent.” Om die reden is psychologische veiligheid ingebed in het DNA. Alleen zo krijg je een lerende organisatie.

Stefan Decuyper is een nieuwbakken medewerker bij Imec, zijn collega Yasmin Handaja werkt er twee jaar. “Ik ben hier heel warm ontvangen”, glimlacht Stefan. “Mijn leidinggevende had maar liefst 30 individuele afspraken ingepland: stuk voor stuk authentieke gesprekken met nieuwe collega’s.” Stefan gelooft dat de manier waarop je nieuwkomers onthaalt, een spiegel is van de organisatiecultuur. Hij is trouwens ook medeauteur van het recente boek ‘High Impact Teaming’.

Intelligent samenwerken

Wetenschappers, ingenieurs, operatoren, ondersteunende diensten: ze zoeken bij Imec allemaal vernieuwing op in hun vakgebied. Ze vormen een gemeenschap die gedreven is door technologische disruptie. Die innovatiedrang zit diep ingeworteld in de organisatie, van bij de oprichting. Imec is op diverse technologische terreinen actief. Ze zoeken oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, wereldwijde voedselzekerheid en kankerbehandeling.

Dat creëert betekenis en genereert passie. Het werkt als een magneet om nieuwe mensen aan te trekken. “Er is hier veel intelligentie aanwezig. De mensen zijn slim genoeg, maar hoe ondersteunen we hen nog effectiever in samenwerken?”, schetst Stefan de uitdaging. Daarvoor is psychologische veiligheid in de teams nodig.

"De mensen zijn intelligent, maar hoe werken ze effectiever samen?"

Teams leading teams

Het is bij Imec toegestaan om sociale risico’s te nemen en je kwetsbaar op te stellen. Maar ook om vragen te stellen als je iets niet begrijpt. Of feedback aan je leidinggevende te geven. Psychologische veiligheid zit op teamniveau en hangt samen met de maturiteit van het leiderschap. Zo zie je verschillende trappen van psychologische veiligheid binnen het bedrijf ontstaan.

Daarom creëerde HR het concept ‘teams leading teams’. Het management sponsort. Het doel? Een context creëren waarin mensen over de hokjes heen durven denken en samen het beste van zichzelf willen en kunnen geven. Zo ontstaat een lerende organisatie. Individuen zijn nooit perfect. Dat hoeft ook niet. Maar teams evolueren wel richting per-fectie door aan zichzelf te werken en te bouwen op elkaars talenten.