- ETION
- Kennis Verwerven
- Maatwerk: Klaar Voor Een Nieuwe Dynamiek
Maatwerk: klaar voor een nieuwe dynamiek
7 maart 2019
Fotograaf
Dries Decorte
Op 1 januari trad het nieuwe Maatwerkdecreet in werking. Spelers op het terrein zien alvast een aantal mogelijkheden. De sector lijkt te winnen aan dynamiek en afficheert complexloos zijn mensgerichtheid. Ondernemen sprak met Thierry Snauwaert (Aarova), Tim Vannieuwenhuyse (Waak) en Johan Bongaerts (Bewel).
“We staan positief tegenover deze vernieuwing en regelgeving. Ze creëert nieuwe mogelijkheden. Al start nu de oefening hoe we de twee doelgroepen samen kunnen inzetten”, zo stelt Thierry Snauwaert van Aarova, een speler met 375 medewerkers (275 VTE’s). Snauwaert verwijst naar de twee groepen uit enerzijds de klassieke beschutte werkplaatsen (vooral medewerkers met een cognitieve beperking) en anderzijds de sociale werkplaatsen (veeleer werknemers met een psychosociale problematiek).
De term ‘maatwerk’ krijgt meer en meer een positieve connotatie. Thierry Snauwaert: “We zijn fier op onze mensgerichtheid en op het gegeven dat mensen graag bij ons werken. Onze medewerkers die de catering konden doen op het startevent, waren daar heel over te spreken. Er is zeker een nieuwe dynamiek en er wordt ook gekeken naar verbreding, bijvoorbeeld naar mogelijke activiteiten in de zorgsector.”
“Nu beschouwen ze ons als een gewoon bedrijf dat zelf beslist welke activiteit het opstart." (Tim Vannieuwenhuyse)
Complexere taken
Ook Tim Vannieuwenhuyse, algemeen directeur bij Groep WAAK, ziet heel wat voordelen. Hij is vooral blij dat “het hokjesdenken verdwijnt. Hoe het komt dat iemand een afstand heeft tot de arbeidsmarkt, is niet meer van tel. De afstand wordt gewoon bepaald en de compensatie daarvoor vastgelegd. De betrokkene kan in om het even welk type bedrijf meedraaien. Het betreft nu gewoon een persoon die met zijn rugzakje op stap gaat. Dat de tussenschotten zijn verdwenen, betekent voor ons wel dat medewerkers ons sneller kunnen verlaten. Anderzijds is er meer transparantie naar andere bedrijven. Iedereen kan nu een maatwerkafdeling opstarten. Dat bevordert inclusie en integratie.”
Ook Bewel in Limburg is positief. Het stuurde zelfs spontaan een bericht de wereld in met als hoofdteneur dat nu ook het nu “moeilijkere opdrachten” aankan. “Met een bredere dienstverlening spelen we in op de vraag van klanten naar ondersteuning bij complexere taken”, zo schreef Johan Bongaerts, algemeen directeur van Bewel. Dat maatwerkbedrijf is de derde grootste werkgever én het grootste productiebedrijf in Limburg met 2.000 medewerkers. Bongaerts ziet nu de kans om makkelijker medewerkers met een psychosociale problematiek, vluchtelingen en langdurig werkzoekenden te rekruteren.
- Lees het volledige artikel in het februarinummer van Ondernemen [PDF, 3 blz., 684 kB].