- ETION
- Kennis Verwerven
- Ignace Schops Wint ETION Leadership Award 2021
Ignace Schops wint ETION Leadership Award 2021
15 november 2021
De winnaar van de ETION Leadership Award in 2021 is Ignace Schops, oprichter en directeur van Nationaal Park Hoge Kempen, die met zijn baanbrekend werk natuurbeheer verbindt met economische meerwaarde en lokale ontwikkeling. Ignace overbrugt zo de schijnbare tegenstelling tussen economie en ecologie in een tijd waarin klimaatverandering hoog op de politieke en economische agenda’s prijkt.
Over Ignace Schops
Ignace is directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) en voorzitter van Europarc Federation, de koepelorganisatie van alle nationale parken in Europa. Van opleiding is Ignace informaticus, waarna hij zich al snel bijschoolde in de groene sector. Met het Nationaal Park Hoge Kempen werd hij een innovator die natuur en maatschappij (opnieuw) wil verbinden op vier niveaus: van natuur met natuur, van mensen met natuur, van economie met natuur en van beleid met praktijk.
Ignace krijgt al jaren internationale erkenning voor zijn ambassadeurswerk in de bescherming van natuur en biodiversiteit. In 2008 won hij de ‘groene Nobelprijs’ Goldman Environmental Prize en een tweede onderscheiding als Ashoka fellow, de wereldorganisatie van leidende sociale ondernemers. In 2011 werd hij eredoctor aan de Universiteit Hasselt voor zijn werk voor biodiversiteit en sociaal ondernemerschap. In 2013 werd Schops lid van het Climate Leadership Corps van Al Gore. In 2017 vermeldde Charlie Magazine Ignace als één van de 25 meest invloedrijke Belgen ter wereld.
Over de ETION Leadership Award
De ETION Leadership Award bekroont een leider die mensen in beweging zet naar een gezamenlijk doel. Een betekenis gevende visie, waardengedrevenheid en engagement staan daarbij hoog in het vaandel.
In 2021 staat de award in het teken van ‘innovatie’. Hierdoor werden, naast leiderschap, systemische verandering, het hebben van een langetermijnvisie en het vormgeven van een inspirerende innovatiecultuur bijkomende criteria in de jurybeslissing.
Specifieke motivaties die de jury aanhaalt voor de toekenning van de award aan Ignace Schops:
- de innovatieve, succesvolle benadering van het ‘reconnection-model’ dat natuurbeheer verbindt met economie en lokale ontwikkeling en jaarlijks 190 mio euro en 5.000 jobs oplevert,
- zijn participatieve aanpak van verandering vanuit nauwe betrokkenheid met diverse stakeholders zoals middenstanders, lokale bevolking en beleidsmakers,
- de systemische verandering die hij als biodiversiteitsambassadeur beoogt met, naast de oprichting van het Nationaal Park Hoge Kempen, onder meer ook zijn rol in de Klimaatzaak die klimaatbeleid afdwingbaar wil maken.
- de internationale schaal waarmee zijn innovatieve visie vandaag ingang vindt zoals onder meer met adviezen aan het Europees Parlement en Zuid-Korea en zijn samenwerking met klimaatactivist en voormalig Amerikaans vice-president Al Gore.
Dit jaar zetelden in de jury: Bart De Smet (voorzitter RvB Ageas, voorzitter jury), Toon Bossuyt (CEO Boss Paints), Arnoud Raskin (oprichter Mobile Schools / Streetwize), Johnny Smets (CEO Real Dolmen), Bert Smits (zaakvoerder Tweeperenboom), Inge Vervotte (voorzitter Emmäus Groep), Karen Wouters (prof leiderschap AMS), Chris Wuytens (man. director Acerta Consult), Sven Mastbooms (toekomstdenker en zaakvoerder Kindred Spirits), Kurt Peys (algemeen directeur Vlaio) en Sarah Steenhaut (Founding Partner Callebaut Collective and prof. Digitale Marketing UGent).