Francis Deknudt: "De waarheid in het leven moet je vaak tussen de lijntjes lezen"


Steeds meer voelen ondernemers de nood om te reflecteren over hun drijfveren en inspiratie. Om daaraan tegemoet te komen, organiseerden ETION en SPES-Forum Denkers voor Doeners. Francis Deknudt schreef zich alvast in.

Francis Deknudt was tot enkele maanden geleden CEO van het 100 medewerkers tellende Deknudt Mirror Works uit Deerlijk. Hij schreef zich in voor Denkers voor Doeners, om op basis van inspirerende teksten van grote denkers te komen tot wat hem zelf inspireert en drijft in leven en werk.

Op de vraag wat hem in zijn leven als mens — en vooral als ondernemer — heeft geïnspireerd, heeft hij een eigenzinnig antwoord in petto: “Ik had en heb nog steeds behoefte aan controverse, langetermijnperspectief, diepgang en mondialiteit. Die zijn steeds moeilijker te vinden. Mensen die mij inspireren zijn vaak mensen die op pensioen zijn en dus hun echte mening kunnen verkondigen. Politici en CEO’s in dienst kunnen vaak moeilijk de waarheid vertellen en vervallen in algemeenheden, tenzij je ze off the record kan ontmoeten. Ik stel vast dat je vooral veel kunt leren via officieuze contacten. De inspirerende waarheid verneem je vaak tussen de lijnen. Wie mij dan inspireert, is bijvoorbeeld Marc Buelens van Vlerick of Johnny Thijs, voorheen bpost.”

“Het kortetermijnnieuws is heel lokaal en mainstream geworden, ondanks de trend tot globalisering."

Controverse

Deknudt is van oordeel dat ondernemers zich kunnen laten inspireren door controversiële uitspraken. Daarom heeft hij een boontje voor figuren als Thomas Pickety, Paul De Grauwe en Geert Noels. Die pakken al eens uit met uitspraken waar hij het niet steeds onmiddellijk mee eens hoeft te zijn, maar die hem op zijn minst aan het denken zetten. Ook Gunter Pauli, de man achter Ecover, econoom Jonathan Holslag en Jos Delbeke, architect van het Europese klimaat-beleid, interesseren hem om die reden.

Deknudt was ook geboeid door figuren als Schweitzer en Marx: “Het zijn grote denkers die in hun tijd niet of verkeerd begrepen werden. Dat doet me stilstaan bij mensen die vandaag geen gelijk krijgen. Zij inspireren me omdat ook zij misschien te vroeg gelijk hebben.”

Denkers voor Doeners


Op zoek naar meer ruimte voor het diepere denkwerk? Dan is Denkers voor Doeners iets voor jou. Naast de reeds lopende groep in Mechelen, starten we dit najaar (eerste bijeenkomst op 7 november) een nieuwe editie op in Oostkamp.
Schrijf nu in, er zijn nog enkele plaatsen vrij!