Denkers voor doeners

Datum: 
donderdag, 07-11-2019


In het hectische ondernemersbestaan draait alles rond snelle beslissingen, 'just in time'-leveringen, groeicijfers,... Ondernemen vraagt veel doe-werk, maar wanneer is er nog eens ruimte voor het diepere denkwerk? Steeds meer mensen voelen de nood om te reflecteren over hun drijfveren en inspiratie, over balans en verdieping. Ook in onze ondernemingen.

ETION en SPES-Forum vzw komen hieraan tegemoet met verschillende initiatieven, waaronder 'Denkers voor doeners'.

In dit traject van 4 bijeenkomsten in kleine groep, vertrekken we telkens vanuit inspirerende teksten van grote denkers. Vervolgens gaan we op basis van deze teksten op zoek naar wat jou als ondernemer inspireert en drijft in leven en werk.

Agenda:

1. 7 november 2019 - Albert Schweitzer; doener en denker.
Albert Schweitzer ontwikkelde in ‘Leven wat leven wil’ een filosofie van ‘eerbied voor het leven’, waarbij hij pleitte voor een radicale ecologische ethiek en een geloof in de vooruitgang. Op basis van een tekstfragment over het ‘primaat van de levenswil’ denken we na over duurzaam ondernemerschap en dienend leiderschap.

2. 3 december 2019- Hannah Arendt; klassiekers van de politieke filosofie.
Hannah Arendt was ongetwijfeld een van de meest invloedrijke politieke denkers van de twintigste eeuw. We focussen op een aantal thema’s uit haar werk die een hernieuwde actualiteitswaarde kregen: de essentie van het totalitaire denken, de teloorgang van de publieke ruimte en de banaliteit van het kwade.

3. 6 februari 2020 - Yuval Noah Harari; geschiedschrijver van de toekomst
We staan stil bij het indrukwekkende, soms beangstigende, toekomstbeeld dat Harari schetst. Mogen we nog optimistisch zijn en welke lessen kunnen ondernemers en beslissingsnemers trekken uit de huidige technologische revolutie?

4. 28 april 2020 - Ernst F. Schumacher; is klein nog steeds mooi?
De economist E.F. Schumacher, een tijdgenoot van Keynes, schreef in 1973 het boek 'Small is beautiful' (in het Nederlands 'Hou het klein'), waarin hij pleit voor een economie op mensenmaat. Hoe kan klein nog steeds mooi zijn in deze eenentwintigste eeuw?

Alle bijeenkomsten vinden 's avonds plaats, van 19 uur tot ca. 22 uur.

Programma: 
Inschrijven kan enkel voor de reeks van 4 sessies, zoals hierboven beschreven.
Prijs:
680 euro pp (excl. btw) incl. documentatie, hand-outs, catering
Voor leden en niet-leden
Locatie:
Loweide

Ravenbosstraat 24
8020 Oostkamp

Spreker(s):

Vragen?

Britt De Weirt
T 03 829 25 05