ETION Kempenaar 2020: extra suspense door corona


Deze week zou normaal gezien de ETION Kempenaar 2020 worden uitgereikt. Zou, want zolang corona lelijk huishoudt, staat veilig samenkomen voorlopig on hold. En dus houden we ons tromgeroffel nog iets langer aan...

De online stemronde hebben we intussen achter de rug. Maar wie de ETION Kempenaar 2020 wordt, weten we pas wanneer de curves weer gezakt zijn tot een verantwoord niveau. Voor de genomineerden van dit jaar – Netropolix, Group Smet en Wilms – blijft het dus nog even nagelbijten. Corona houdt de suspense erin, maar de winnaar van de ETION Kempenaar verdient een feestelijk event. En dus wachten we af tot de situatie weer verbetert.

ETION reikt de prijs jaarlijks uit aan een Kempense onderneming die zich op de kaart zette met focus op duurzame groei en aandacht voor medewerkers en omgeving. Een waardengericht bedrijf met oog voor succes op lange termijn. We stellen de 3 genomineerden alvast even aan je voor.

Netropolix

Alfabetisch de eerste in het rijtje en ook de jongste kanshebber voor de Kempenaar 2020. In zijn huidige gedaante is Netropolix pas anderhalf jaar oud. De “samenstellende onderdelen” gaan al mee sinds 1998. Een tijd waarin veel bedrijven alleen een “info@”-mailadres hadden. Of hoe 20 jaar in sommige sectoren een eeuwigheid kan zijn…

Tim Sleebus en Koen Vanlommel, beide geboren en getogen Kempenaars, werken al nauw samen sinds 2008. Die jarenlange diepgaande samenwerking werd uiteindelijk een fusie van twee Kempense powerplayers. Vandaag biedt Netropolix een compleet pakket voor professionele gebruikers en bedrijven: ontwikkeling van software op maat én verkoop en onderhoud van hardware-infrastructuur.  

De can do spirit bij Netropolix leverde hen in 2013 al de titel Microsoft Partner of the year op. En hun klantenretentie liegt er ook niet om: 95 procent keert terug! Hun motto “IT op de achtergrond, klant op de voorgrond” staat dan ook voor zorgeloos gebruiksgemak van informatica. IT die het beste werkt als je niet merkt dat het er is.

Het nagelnieuwe Square One in Geel van waaruit Netropolix opereert, is opgezet als een hub voor economische activiteiten in de Kempen waar ondernemers elkaar ontmoeten. Bovendien wordt het futuristische gebouw voorzien van stroom door zonne-energie en verwarmd door geothermie.

Dezelfde zorgzaamheid die Netropolix toont voor z’n omgeving, zie je terug in de aandacht voor hun 70 medewerkers. Plezier op de werkplek is er een deel van de cultuur. Een gezonde work-life balance is  evident en flex- en thuiswerk meer norm dan uitzondering. Netropolix was zijn tijd zelfs ver vooruit toen ze in  2015 al een chief happiness officer aanstelden. Zijn functie: het welzijn en werkplezier van de medewerkers waarborgen.

Smet Group

De kandidaat met de langste traditie is Smet Group. Sinds 1900 is het boorbedrijf uit Dessel gespecialiseerd in innoverende, ondergrondse technieken Al 120 jaar lang een bloeiend familiebedrijf, dat intussen geleid wordt door de vierde generatie: Dirk en Wim.

Wat meteen opvalt bij Smet Group is de sterke lokale verankering. Het bedrijf telt intussen meer dan 500 werknemers. Maar ondanks die sterke groei, is de familiale sfeer er behouden. Een cultuur die ze misschien wel danken aan hun resolute keuze voor Kempenzonen en -dochters.  95% van het personeel staan op de eigen payroll. Daar waar andere bedrijven in deze sector meestal met buitenlandse onderaannemers werken.

De oorsprong van Smet mag dan lokaal zijn, hun activiteiten zijn dat beslist niet! Met projecten in o.m. Milaan, Athene, Kopenhagen, Tel Aviv en Parijs bieden ze bij ondergrondse- en metrowerken overal in Europa meerwaarde door technisch en kwalitatief betere oplossingen te brengen.

Veel boorprojecten zijn onderdeel van trein, metro- of rioolwaterzuivering programma’s.
Openbaar vervoer, maritiem transport of waterzuivering. Daarbij staat duurzaamheid vandaag uiteraard voorop. Die filosofie wordt ook weerspiegeld in het nieuwe, energie-neutrale bedrijfsgebouw dat binnenkort vorm krijgt.

Onderdeel van het succes zijn de uitgebreide opleidings- en coachingsprogramma bij Smet Group. Daarmee worden Kempische arbeiders omgevormd tot gespecialiseerde vakmensen. En zo wordt vakmanschap, know how en kwaliteit lokaal verankerd. In het kader van het profit sharing programma, delen ook alle Smet Group collega’s sinds 2019 in de winst. Een primeur voor de Kempen!

Wilms

Bij Wilms creëren ze al sinds 1975 schaduwtoepassingen die uitblinken in functionaliteit, design en gebruiksgemak. Een bekende, vaste waarde voor rolluiken, zonwering en ventilatie in de Kempen. Wilms maakt zijn producten van a tot z in Meerhout. Een verticale integratie die vandaag bijna uniek is in België.

Alles begint bij de sterke R&D-afdeling; een trendsetter in de markt. Elk product ontkiemt in de schoot van R&D om na prototyping door te groeien tot een volwaardig product van topkwaliteit. De drang naar verbetering en innovatie maakt van Wilms pioniers op de markt.

Oplossingen die zorgen voor meer comfort, meer veiligheid en minder energieverbruik. Wilms gaat voor duurzaamheid in al haar keuzes. Elk proces wordt er grondig gescreend op z’n ecologische
voetafdruk. In de Sustatool van de Vlaamse overheid zijn ze zelfs een voorbeeldbedrijf. Ecologie is er een stokpaardje van alle medewerkers.

Een medewerker die start bij Wilms tekent zijn laatste arbeidsovereenkomst. Dat is de ambitie van de HR-afdeling van Wilms. Intensieve persoonlijke begeleiding en interne groeitrajecten zorgen er voor een hoge betrokkenheid van alle medewerkers.

Passie, vakmanschap en fierheid op je werk zijn bij Wilms de belangrijkste kwaliteitsbarometers.

90% van de 180 medewerkers is afkomstig uit de onmiddellijke omgeving. De anciënniteit zit hoog en er is een gezonde instroom van young potentials. Ervaren collega’s dragen hun kennis over aan
jonge medewerkers. Kennis die niet enkel het technische aspect van de job bevat, maar ook het typische DNA van Wilms. Het DNA dat van alle medewerkers echte Schaduwmeesters maakt.

Met dank aan onze partners: