De vergrijzingskosten aanpakken

In het midden van het interview onderbreekt Annelore Van Hecke haar gedachtegang. “Bij al die financiële kopzorgen mag je niet vergeten dat we hier spreken over een heel positieve evolutie. Mensen leven langer en blijven langer gezond. Oudere mensen zijn gelukkiger dan jongere mensen. Ze blijven ook lang actief en dragen hun steentje bij aan de maatschappij via de zorg voor kleinkinderen en als vrijwilliger of mantelzorger. Daarbij zien we in de statistieken over de werkgelegenheid een steile curve naar boven in de categorie van de vijfenvijftigplussers die langer aan het werk blijven.”

Sinds 2001 weten we dat de vergrijzingsgolf op ons afkomt.

Dat is allemaal prima. Van Hecke is echter heel bezorgd over de stijgende kosten die hoe dan ook gepaard gaan met die veroudering van de bevolking. De Studiecommissie voor de Vergrijzing stelt in haar laatste verslag dat de sociale uitgaven (waaronder de pensioenen en de uitgaven voor gezondheidszorg) oplopen van 25,8 procent van het BBP in 2023 tot 30 procent in 2070. De komende drie jaar nemen de vergrijzingskosten elk jaar toe met 0,3% van het BBP of zo’n 1,8 miljard. Het ligt voor de hand dat als België zijn begrotingssituatie in orde wil krijgen, het in de eerste plaats iets moet doen aan die kosten die verbonden zijn aan de vergrijzing.

Op het strafbankje

Intussen heeft de Europese Commissie België op het strafbankje gezet, samen met Frankrijk, Italië, Slowakije, Malta, Polen en Hongarije. België staat onder verhoogd toezicht vanwege zijn slechte begrotingssituatie en de oplopende schulden. Al tegen 20 september moet ons land een plan voorleggen over de geplande besparingen die België op het pad van de budgettaire orthodoxie moeten brengen. België had vorig jaar een tekort van 4,4 procent van het BBP, terwijl dat maximaal drie procent mag zijn. Ons land heeft ook een schuld van 105,2 procent, terwijl dat volgens de afspraken niet hoger mag zijn dan 60 procent. De Belgische tekorten en schulden blijven de komende jaren nog oplopen, terwijl in de rest van de eurozone de begrotingssituatie gemiddeld verbetert. “We springen er dus steeds negatiever uit”, stelt Annelore Van Hecke vast.

Lees het volledige artikel in het septembernummer van Ondernemen.
 

Outlook Late Night met Annelore Van Hecke

 

Annelore Van Hecke is een van de gasten die plaatsneemt op de sofa bij Geert Janssens tijdens onze economische Outlook op 27 november (Leuven) en 3 december (Roeselare). Naast haar op de bank: Philippe Gijsels, chief strategy officer BNP Paribas Fortis, en Marc Vanheukelen, voormalig EU-ambassadeur. Meer info en inschrijven.