- ETION
- Kennis Verwerven
- De Toekomst Van Werk: Het Momentum Is Nu!
De toekomst van werk: het momentum is nu!
12 maart 2019
Fotograaf
iStockphoto.com
In zijn nieuwste boek ‘Waardevol Werkloos’ verkent Geert Janssens scenario’s rond technologie en de impact ervan op werk. Christophe Mouton, algemeen directeur AZ Maria Middelares Gent, ontwikkelt een gedurfde visie voor de medische wereld. Inge De Roovere, gedelegeerd bestuurder bij Aluro Group, doet hetzelfde voor de industrie.
Drie innovatietrends
Christophe Mouton ontwikkelt sedert twee jaar een innovatiestrategie voor zijn ziekenhuis op basis van de evoluties in de gezondheidszorg. Hij ziet drie innovatietrends die zijn sector helemaal gaan veranderen en de rol van de ziekenhuizen zullen beïnvloeden: “Automatisering, digitalisering en robotisering bijten de spits af. In Las Vegas zagen we recent zelfrijdende rolstoelen die al ingezet worden op de luchthaven van Tokyo. Dat zie ik ook in ons ziekenhuis in de nabije toekomst. Het is maar één voorbeeld, naast de vele uit de wereld van de 3D- en 4D-printing. We gaan naar protheses op maat op het moment dat we ze nodig hebben en naar bio-printing van weefsels en organen. Robots die patiënten optillen zullen verpleegsters van het zware werk ontlasten en hen langer gezond aan het werk kunnen houden.”
"Een preventieve, proactieve en gepersonaliseerde geneeskunde is de toekomst."
Wat op ons afkomt rond mobile is de tweede trend die de algemeen directeur ziet: “Apps zullen voor een groot deel het werk van de arts overnemen. Uw huidige smartphone is daar al een voorbeeld van. Vandaag meet het uw hartslag maar andere vitale parameters zullen volgen en het wordt een pocket-dokter. Ook sensoren en ‘wearables’ zullen verder hun rol opnemen. Het internet of things leidt ons naar een ecosysteem waar alles met elkaar geconnecteerd is. Een preventieve, proactieve en gepersonaliseerde geneeskunde is de toekomst. Ze zal de manier van patiënten behandelen volledig veranderen.”
Meer jobs en meer welvaart
In het verleden leidden nieuwe technologieën steeds tot meer jobs en meer welvaart, stelt Geert Janssens in zijn boek ‘Waardevol Werkloos’ (zie artikel pag. 26). Dat denkt ook Inge De Roovere. Al meent ze dat we dit keer aan een aantal belangrijke voorwaarden zullen moeten voldoen.
Inge De Roovere is directielid bij Agoria en gedelegeerd bestuurder bij Aluro Group, dat tot missie heeft de groei van enkele technische industriële dochterbedrijven te ondersteunen. Volgens cijfers van Agoria zal elke job die verdwijnt door digitalisering vervangen worden door bijna vier nieuwe werkplaatsen. Agoria berekende dat er — indien we niets ondernemen — 584.000 vacatures zullen zijn in 2030. Bijkomend zullen 300.000 mensen dringend dienen te worden omgeschoold. In 2021 zal de vraag naar arbeid al groter zijn dan het aanbod: “We moeten dus meteen iets ondernemen.”
"Bedrijven gaan failliet aan angst, ego en gewoonte. Het zijn die drie zaken die we van ons moeten afzetten."
Agoria ziet vier strategieën. De eerste is mensen omscholen en hen meer digitale vaardigheden aanleren. De tweede strategie is werknemers om te scholen naar nieuwe en duurzame jobs. De derde stap is het activeren van werklozen en het integreren van migranten. De vierde strategie is het verminderen van de vraag naar arbeid via versnelde digitalisering. Inge De Roovere: “We gaan daarbij naar een totaal andere arbeidsomgeving dan vandaag. Die evolutie kan je niet tegenhouden; je kan er beter niet blind voor zijn. Het momentum is nu.”
- Lees het volledige artikel in het februarinummer van Ondernemen [PDF, 3blz., 130 kB]
Janssens, Geert, Waardevol Werkloos. Maatschappelijke gevolgen van digitalisering, robotisering en artificiële intelligentie, Leuven: LannooCampus, 144 blz., EAN9789401458771. Prijs: 16,99.