bitcoins

Crypto is meer dan een hype

Voor heel wat beleggers groeide bitcoin de voorbije jaren uit tot een soort digitaal goud. Als er geen regels komen, zullen er met dat nieuwe goud echter nog heel wat ongelukken gebeuren.

Bokkensprongen

Crypto is hier om te blijven. Wereldwijd groeide de markt voor cryptomunten ondertussen tot meer dan 2.000 miljard dollar, en dat ondanks scherpe fluctuaties in waarderingen en ettelijke schandalen. Ik vergelijk het graag met de sprongen van een kat in het duister, want ook cryptomunten worden soms gebruikt voor transacties die het daglicht niet mogen zien. De bokkensprongen in de waardering nemen criminelen er graag bij. Bitcoin, het vlaggenschip van de cryptowereld, kostte in november 2020 al 13.000 dollar en piekte een jaar later op 68.000 dollar. Afgelopen week viel de koers terug naar 38.000 dollar, bijna een halvering. Het was de aanleiding voor bijna-doodsberichten. Maar bitcoin werd al meerdere keren doodverklaard, en ondanks de bokkensprongen heeft ook deze kat zeven levens.

Investeerders in bitcoin beschikken dus best over stalen zenuwen. Want ook al is de blockchaintechnologie achter crypto’s gebaseerd op transparantie en wederzijdse democratische controle, toch blijven er veel vraagtekens. Zelfs binnen het netwerk van bitcoin duiken regelmatig bugs op, en in de wildgroei van de cryptomarkt zit veel afval. De zogenaamde ‘stablecoins’, die toelaten om cryptomunten tegen een vaste wisselkoers om te zetten naar gewone munten, zijn niet altijd even stabiel. Vaak ontbreekt de nodige dekking of reserves.

Regels nodig

Er zullen dus nog heel wat ongelukken gebeuren. Omdat ook steeds meer banken en financiële instellingen zich inlaten met de lucratieve handel, denken regulatoren en centrale banken dat ze moeten ingrijpen. Om een regelrecht verbod op crypto te vermijden, zijn ook alsmaar meer cryptobedrijven zelf trouwens vragende partij voor een regelgevend kader.

Omdat ook steeds meer banken en financiële instellingen zich inlaten met de lucratieve handel, denken regulatoren en centrale banken dat ze moeten ingrijpen.

En dat is nodig, want crypto heeft wel degelijk potentieel en stimuleert de digitale innovatie. Voor heel wat beleggers groeide bitcoin de voorbije jaren uit tot een soort digitaal goud. Die vergelijking is niet geheel onterecht. Net zoals bitcoin opgeslagen ligt in digitale kluizen, zo wordt ook goud steeds meer digitaal verhandeld. En net zoals goud is de aangroei van bitcoins beperkt in de tijd. Bitcoin kreeg daardoor de allures van een activaklasse. Iets wat enkele jaren geleden nog voor onmogelijk werd gehouden.