- ETION
- Kennis Verwerven
- Blockchain: de Vertrouwensmachine
Blockchain: de vertrouwensmachine
30 juli 2018
Blockchain kan uw contracten slim maken. Hoe dat kan, vertelt Louis-Dorsan Jolly. De advocaat bij ALTIUS geeft de leken onder ons eerst een prima introductie in de onderliggende technologie.
Het waren de beruchte bitcoins die de blockchaintechnologie een eerste maal in de schijnwerpers plaatsten. De technologie begrijpen is een noodzaak om de toepassingen te kunnen verstaan.
“Blockchain verhoogt de veiligheid en het vertrouwen in de deelnemers.”
Louis-Dorsan Jolly geeft ons alvast een omschrijving: blockchain is een databank die gebruikt wordt om zaken die waarde hebben, te registreren. Het is meer bepaald een gedistribueerde databank zonder centrale entiteit. Het specifieke eraan is dat de software draait op de PC van alle mensen die deelnemen. De integriteit van de gegevens die zich bij de deelnemers bevinden, wordt gegarandeerd door een mechanisme van consensus. Die consensus is een berekening die de software doet. Ze laat de deelnemers toe te verifiëren en vast te stellen dat ze dezelfde informatie hebben als de andere peers. “Het is die gelijkheid die vertrouwen creëert tussen de gebruikers”, aldus Louis-Dorsan Jolly.
Technisch
De databank is een chronologische ketting van blokken, vertelt de ALTIUS-advocaat: “De databank registreert alle transacties in blokken. Via cryptografische technieken — hashing — is elk blok verbonden met het andere. Zodra iemand ergens een komma verandert, klopt de hash niet meer en wordt de ketting verbroken. Dat maakt het systeem zo veilig. Je kan bovendien werken zonder tussenpersonen.”
Dat maakt blockchain tot zo’n geschikt systeem om allerlei gevoelige zaken te registreren. Dat kan gaan van de simpelste zaken, bijvoorbeeld het volgen van een proces van druif tot wijnfles in de winkel, tot betalingen.
Smart Contracts
En zo komen we tot een interessante mogelijkheid voor ondernemers en managers: contracten, zeg maar ‘slimme contracten’, op basis van de blockchain. Louis-Dorsan Jolly: “Een smart contract is eigenlijk een stuk software dat toelaat om de verificatie en uitvoering van voorwaarden te automatiseren. Als een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt — bijvoorbeeld de levering — dan zorgt de code ervoor dat de tegenprestatie automatisch wordt uitgevoerd — hier de betaling.”
Zo krijgen leverancier én klant zekerheid over de transactie en kan automatisch worden betaald. Het klinkt simpel, maar het is een belangrijk systeem bij veel ingewikkelde transacties.
- Lees het volledige artikel in Ondernemen, mei 2018 [PDF, 3 blz., 109 kB]