Expertenteam Blind gesprongen

Blind gesprongen

Vijf kandidaten geven hun vaste job op, nemen ontslag bij hun huidige werkgever en springen 'blind' in een nieuw jobavontuur dat ze niet zelf hebben kunnen kiezen. Want dat hebben vier experten voor hen gedaan. Welke functie ze gaan invullen en in welk bedrijf of sector is één groot mysterie. Hun leven zal zich voortaan voor minstens 38 uur per week in een totaal andere omgeving afspelen. Nora Gharib is voor het eerst bij VTM de host van dienst en confronteert Vlamingen met de uitdaging van hun leven. Een uitdaging waarvoor ze al hun zekerheden opgeven. Zijn zij bereid hun professionele lot in handen te leggen van een team van professionals? En in welke totaal nieuwe sector zullen ze belanden?

Het expertenteam

Dit team van experten heeft het professionele lot van de kandidaten in handen:
Lize en Frederik hebben bakken ervaring als jobcoaches bij VDAB. Zij zoeken via hun netwerken en in vacatures naar jobs die een match kunnen zijn met de verschillende kandidaten. "We sluiten niets op voorhand uit en doen verschillende bedrijfsbezoeken om een duidelijker beeld te krijgen van een job of een sector", klinkt het. "Ook voor de potentiële nieuwe werkgever is het een heel avontuur. Die krijgt evenmin de kans om een sollicitatiegesprek te doen en moet blind vertrouwen hebben in onze keuze."
Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de UGent, Ann De Bisschop is wellbeing expert, gespecialiseerd in werkgeluk.

Ideale jobmatch

Het expertenteam neemt het professionele lot van de kandidaten in handen en zoekt voor hen dé ideale jobmatch. Van elke kandidaat krijgen ze enkel een beknopte CV met info over hun huidige job, hun huidig loon en hun diploma’s en opleidingsniveau. Zodra de kandidaten hun ontslag hebben ingediend, krijgen ze tijdens een één gesprek de kans om de experten te overtuigen van hun talenten. Nadien beslist het team of er nog extra testen nodig zijn om meer zicht te krijgen op eventueel 'verborgen' talenten en competenties.

Zodra de experten de verschillende jobs hebben doorgelicht, hakken ze samen de knoop door en mag Nora de kandidaten geblinddoekt naar hun nieuwe werkplek brengen. Pas wanneer ze hun blinddoek afnemen, weten ze waar hun professionele toekomst ligt en wat ze zullen verdienen. En dan is het tijd om blind te springen. Na een periode van maximum drie maanden wordt de balans opgemaakt: wie stopt en zit mogelijk zonder werk? En wie heeft echt de switch gemaakt naar zijn of haar droomjob?