Blijf niet zoeken naar die witte raaf

De spanning op onze arbeidsmarkt is groot, misschien zelfs enorm. De combinatie van een lage werkloosheidsgraad en een groot aantal vacatures bezorgt veel werkgevers kopzorgen. Toch betekent dat niet dat je als werkgever bij de pakken moet blijven zitten. Wachten op die ene witte raaf is gewoonweg niet meer van vandaag.

De oplossing schuilt in opleiden

Vacatures zijn er veel, heel veel zelfs, kandidaten veel minder. Wanneer de klassieke rekrutering niet meer volstaat, moeten we op zoek gaan naar andere oplossingen. En die oplossing ligt in het opleiden van je personeel. Opleiden is het nieuwe rekruteren. Of het nu gaat om werknemers die al jaren aan de slag zijn in je bedrijf, of om nieuwe werkkrachten: bijscholen is bijblijven.

Focus op competenties en talent

Gekwalificeerd personeel vinden is een grote uitdaging voor de werkgever in 2019. Door het lage aantal werkzoekenden, is de kans op personeel met het juiste diploma vaak erg klein. Daarom is het interessanter om bij nieuw personeel te focussen op vaardigheden en competenties. Pasklare werknemers vind je minder en minder. Mensen met uiteenlopende competenties des te meer. Heeft een kandidaat de juist attitude en werkgoesting, maar mist hij of zij nog de nodige ervaring? Geef die kandidaat dan een kans om ervaring en deskundigheid op te doen op de werkvloer. VDAB kan je daarbij helpen, met opleiding, werkplekleren en het nodige HR-advies.

Bart Mertens van Groep Felix vertelt: “In een bedrijf van meer dan 100 werknemers hebben we geregeld vacatures. We werven dan ook heel wat mensen aan op jaarbasis. Het is moeilijk om geschikte kandidaten te vinden, zeker wanneer het gaat om knelpuntberoepen. We beseffen meer dan ooit dat we moeten vertrekken vanuit de competenties en het talent van kandidaten.”

De ideale collega bouw je met een IBO

“De individuele beroepsopleiding (IBO) van VDAB heeft bij ons in het bedrijf al vaak voor succesverhalen gezorgd. Garage Felix was er dan ook al bij van aan de wieg van deze opleiding. Zowel voor geschoolde profielen als voor ongeschoolde profielen maken we gebruik van IBO. Het is een opleiding op de werkvloer, waarbij we de werkzoekende samen met VDAB begeleiden en de kneepjes van het vak leren”, aldus Bart Mertens.

“IBO zorgt voor een fijne dynamiek in ons bedrijf.”

“Maandelijks evalueren we de kandidaten. De lat ligt hoog, maar met de inzet van de kandidaat, en van ons als werkgever, halen we de eindmeet: een nieuwe werkkracht met een vast contract. IBO zorgt voor een fijne dynamiek in ons bedrijf. Ons personeel krijgt de kans om hun talent en vaardigheden bij te brengen aan nieuwe medewerkers en de nieuwe medewerkers leren van ervaren rotten.”

Houd je personeel up-to-date

Niet alleen nieuwe werkkrachten hebben nood aan een opleiding. Ook je huidig personeel heeft er baat bij af en toe iets bij te leren en op de hoogte te blijven van nieuwigheden binnen de sector en het vak. Daarom organiseert VDAB korte en praktijkgerichte werknemersopleidingen, op maat van jouw bedrijf. Van torenkraanbestuurder tot vloerder, en van kelner tot boekhouder.

Bovendien creëer je zo kansen voor je medewerkers: de mogelijkheid iets nieuws bij te leren en eventueel zelfs door te groeien binnen jouw bedrijf. Het talent is al in huis, maar heeft vaak enkel nog een duwtje in de rug nodig.

Levenslang leren

Investeer dus in een gedegen opleiding, voor je medewerkers, je nieuwe werkkrachten en ook voor jezelf. Zo bieden we een antwoord aan de huidige mismatch tussen vraag en aanbod op onze jobmarkt. 

Meer weten? Surf naar vdab.be/werkgevers en ontdek ons aanbod van A tot Z.