Op onze werkvloeren heerst er nog steeds een loontaboe. Hoeveel zou mijn collega of leidinggevende verdienen? Iedereen vraag het zich wel eens af. Maar toch praten we liever niet over ons loon.
Ook de meeste werkgevers houden nog steeds vast aan loongeheimhouding. Om conflicten te vermijden. Maar ook omdat het hen een gevoel van controle geeft over hun aanwervings-, retentie- en promotiebeleid.
Maar wat zou er werkelijk gebeuren als we nu eens volledig transparant zouden communiceren over alle individuele lonen binnen de organisatie? Zou dit onrust en conflicten creëren op de werkvloer? Of geeft het net een boost aan het vertrouwen dat werknemers in hun werkgever stellen, zodat ze meer betrokken zijn en optimaal presteren?
Nathan Van Camp (ETION) zet de voor- en nadelen van een transparant loonbeleid op een rijtje.
Professor Peggy De Prins (AMS) gaat dieper in op de verschillende facetten van beloningsmanagement en de impact ervan op het werknemersvertrouwen.
Koen Denies (Teal Partners) vertelt ons waarom hij in zijn onderneming koos voor een volledig transparant loonbeleid, hoe dit in de praktijk werkt en welke effecten dit heeft op de betrokkenheid van zijn medewerkers.