interieur nieuwe gevangenis van Haren

De gevangenis van Haren: achter de gevangenismuur

We brengen een bezoek aan de grootste en nieuwste gevangenis van België. Een klein dorp waar opleiding, tewerkstelling en vrijetijdsfaciliteiten hand in hand gaan met detentie.

De gevangenis van Haren: achter de gevangenismuur

Info

De gevangenis in Haren werd in 2022 in gebruik genomen als grootste gevangenis van het land, met plaats voor 1190 gedetineerden. De moderne gevangenis is een heus dorp met meerdere gebouwen die elk hun eigen functie hebben. Gedetineerden verblijven in kleine groepen op leefeenheden, krijgen meer autonomie en worden zo goed mogelijk voorbereid op een succesvolle re-integratie in de samenleving.

Bijna alle gevangenen komen op een dag weer vrij en dan hebben we als samenleving opnieuw met hen te maken. De vraag is dan: hoe willen we dat ze vrij komen?  Een degelijk en efficiënt re-integratiebeleid dat gedetineerden versterkt is daarom een maatschappelijke plicht. Opleiding en werk binnen en buiten de muren is hierin een cruciale factor.

In Belgische gevangenissen wordt al jaren ongeveer één vijfde van de gedetineerden ingezet op de arbeidsmarkt. Voor de gedetineerden een nuttige dagbesteding, maar evenzeer ook de mogelijkheid om verantwoordelijkheid op te nemen en hun slachtoffers te vergoeden. Bovendien komt beroepservaring en discipline hun re-integratie ten goede.

Na een korte inleiding door de gevangenisdirecteur maken we kennis met tewerkstelling binnen de gevangenismuren.

Om praktische en veiligheidsredenen kan je inschrijven tot maximum 2 weken voor het bezoek.

Programma
09:30 uur (stipt) onthaal en aanmelding in gevangenis
10:00 uur kennismaking & bezoek (Cellmade)
12:00 uur rondgang afdeling met focus op opleiding & tewerkstelling
13:00 uur interactief gesprek
14:00 uur einde en uitschrijven
Waar
Gevangenis van Haren, Haren

Witloofstraat 135
1130 Haren

Wanneer
-
Praktisch
Prijs
€ 75 (excl. btw)
Kosteloos annuleren
4 werkdagen
Contact
Britt De Weirdt

Britt De Weirt

03 829 25 25
Partner(s)