Dubbelgesprek met Kurt Leuridan en Annemie De Proft

Intense momenten scheppen een band. En dat voelden we heel sterk tijdens ons dubbelgesprek met Kurt Leuridan en Annemie De Proft.

Singapore’s succes: lessen voor het Westen?

Ondanks een gelijkaardig inwonersaantal zijn de verschillen tussen Vlaanderen en Singapore groot. Toch valt er wat te leren uit hoe regio’s met een andere cultuur en een ander (geo)politiek klimaat omgaan met dezelfde uitdagingen. We lijsten een aantal leerervaringen op uit de ETION-inspiratiereis naar Singapore.

Belevingstrip IJsland

IJsland, het land waar de zon in de zomer nauwelijks ondergaat.  Waar de natuurelementen ijs, vuur, water en wind de dag beheersen. Waar je het ene natuurspektakel na het andere aantreft: kolkende modderpoelen, imposante watervallen, torenhoge geisers… Het eiland is verrassend groen, maar heeft ook vulkanische landschappen. 

Belevingstrip Mondragón - Bilbao

Het is geen toeval dat er vaak gesproken wordt van het ‘wonder van Mondragón’. Deze parel van waardengedreven en innovatief ondernemerschap is ongezien. De Mondragón Cooperative Coorporation is hét voorbeeld bij uitstek van participatief en coöperatief ondernemen.

De Mondragon-groep huisvest een honderdtal coöperatieve ondernemingen. De medewerkers zijn eigenaar van deze bedrijven en daarmee ook van de volledige groep. Dat maakt Mondragón niet alleen tot de grootste groep van werkerscoöperaties van de wereld, maar ook uniek in de wereld.

Belevingstrip Turijn

Op politiek vlak durft het al eens rommelen in Italië. Economisch blijft het land van de laars een absolute wereldspeler, met een zitje in de G7. Bakken flair en veel passie maken van Made in Italy een sterk merk. Met een machtige economische motor die zich uitstrekt over de Po-vlakte en aan de voet van de Alpen het koninklijke Turijn.

Belevingstrip Kopenhagen: welkom in de toekomst

De Deense hoofdstad is in menig opzicht een inspiratiebron voor ondernemers. Een bruisende stad waar toekomstdenken en duurzame ontwikkeling een tweede natuur zijn geworden.

Hun economie heeft veel raakvlakken met de onze. Het land is niet veel groter is dan België, heeft even weinig grondstoffen en een al even weinig verspreide taal. En toch ziet Denemarken er veel meer futureproof uit dan Vlaanderen.

Drie dagen Namen met Christophe Deborsu

Als de Rode Duivels spelen, willen wij Belgen nog wel eens tous ensemble zijn, maar veel meer dan dat? Ja, we spreken een andere taal. Maar zijn de verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië nu echt zo groot? Op een driedaagse belevingstrip naar Namen ontdek je in de Waalse hoofdstad dat de contrasten kleiner zijn dan je zou verwachten.

Londen: Keep left! Right!

Smells like team spirit: tech-hotspot Seattle

Save the date: ETION-belevingstrips 2019