Zelf voor mentale hygiëne zorgen

Fotograaf
Jan Locus

In tijden van stress en burn-out is het belangrijk stil te staan bij de impact van het werk op het privéleven. Ralf Caers en Marijke De Couck beschrijven in hun boek ‘Aan het roer van nv mezelf’ hoe medewerkers zelf voor mentale hygiëne kunnen zorgen.

Professor dr. Ralf Caers (KU Leuven) en professor dr. Marijke De Couck (VUB) leggen in hun boek uit hoe werknemers zich weerbaar kunnen maken tegen stress en burn-out. Het sleutelwoord is mentale hygiëne: door rust en ruimte in het hoofd verliest de werknemer minder zijn mentale stabiliteit en wordt hij weerbaarder tegen negatieve invloeden vanuit zijn omgeving. Anderzijds wordt hij ook veerkrachtiger. Wie toch even uit zijn mentale balans gaat, overwint dankzij de mentale hygiëne sneller de controle over zichzelf.

“Als iemand aan de leidinggevende zegt dat het niet goed gaat, dan moet de eerste vraag zijn: wat heb je zelf al gedaan om het recht te trekken of op te lossen?”

De focus van het boek ligt op de werknemer. “Werkgevers hebben de voorbije jaren heel wat inspanningen gedaan”, legt Ralf Caers uit. “Denk maar aan kwalitatieve jobs, een warme werkomgeving, sport op het werk of ontbijt- en fruitmanden. Nu is het tijd om naar de werknemer te kijken.”

Die moet niet te veel vertrouwen op anderen om zijn leven vorm te geven, maar het heft in eigen handen nemen en momenten van zelfreflectie inlassen, zo luidt de boodschap. Waar sta ik vandaag, pas ik nog in het bedrijf, welke stressoren komen hard aan en wat kan ik daar concreet aan doen? “Die diepe reflectie is noodzakelijk om niet tegen de muur te lopen. Hoe vaak zie je niet dat mensen in een burn-out dit pas als laatste beseffen? Hun omgeving waarschuwde hen al lang, maar ze zijn gewoon blijven doorgaan. Het boek geeft allerlei tips en opdrachten om aan die zelfreflectie te doen.”