We weten inmiddels waar we heen moeten

Opinie van Chris Derde (Ondernemen, december 2018)

Op berichten over een mogelijk elektriciteitstekort volgt vaak de bedenking dat ons land geen energievisie heeft. En dat ondanks decennia debatteren over een betaalbare, betrouwbare en schone energievoorziening.

Tussen 2000 en 2010 kwamen Belgische energie-experten met verschillende studies. Met telkens weer als conclusie: meer van hetzelfde. Laat de kerncentrales zolang mogelijk draaien, bouw een nieuwe, vul die aan met een handvol kolencentrales. Als groene schaamlap kon nog wel een biomassacentrale, maar wind en zon werden weggehoond.

“De regering verkiest een 40 jaar oude Ford Mustang voor een dringende reis naar het zuiden van Frankrijk boven een nieuwe Fiësta. We wachten op de takeldienst ergens in de buurt van Parijs.”

Klimaatsverandering

Inmiddels groeide de erkenning van het fenomeen klimaatsverandering. Daaruit resulteerde een visie rond energie en klimaat. Onder impuls van Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) schaarden alle parlementen zich achter een energie- en klimaatresolutie. Dat is uniek en onvolprezen.

Vandaag zien energiebedrijven in heel Europa geen toekomst meer in steen- en bruinkool. Zelfs recente centrales gaan vervroegd dicht. Nieuwe nucleaire centrales blijken zowel in Finland, Frankrijk als UK peperduur. Elektriciteit uit wind en zonne-energie wordt steeds voordeliger en groeit wereldwijd erg sterk. In combinatie met elektrisch transport en zuiniger gebouwen, is dit de energietransitie waar we naar uitkijken.

Nucleaire molensteen

Colruyt bouwde in 2000 de eerste grote windturbine in ons land en zette in op de energietransitie. De nieuwe CEO van Engie, Isabelle Kocher, zet die visie om in industrieel beleid. Ze verkocht kolencentrales, wil af van de nucleaire molensteen en investeert voluit in wind en zon. Andere energiebedrijven zitten op dezelfde lijn. We weten dus zeer goed waar we heen moeten, al zullen we nog wat bochtenwerk moeten doen om gele hesjes en pannes heen.

Ondertussen riskeert onze economie een elektriciteitstekort deze winter. Geen enkel plan hield rekening met uitval van 5 GW van de 6 GW nucleair. Zelfs niet nadat de oorspronkelijke wet op de kernuitstap van 2003 meermaals werd gewijzigd om de ‘bevoorradingszekerheid’ veilig te stellen.

Naïeve minister

Deze federale regering beloofde in 2014 bij haar aantreden orde op zaken te stellen voor de elektriciteitsvoorziening. De sabotage in Doel 4 van augustus 2014, die tot vandaag niet is opgehelderd, de zorgen over de scheurtjesreactoren en de eis van N-VA om de levensduur van de kerncentrales te verlengen, mondde uit een in wetswijziging. Doel 1 en 2 blijven tien jaar langer open. Energieminister Marie-Christine Marghem (MR) zou onze elektriciteitsvoorziening verzekeren door samen te werken met Engie Electrabel. Haar naïviteit werd misbruikt om verder middelen bij Electrabel weg te halen, om tekorten in andere landen te delgen. Dat ging ook ten koste van onderhoud en nieuwe gascentrales.

Professor Ir. Belmans gebruikt het beeld dat deze regering een 40 jaar oude Ford Mustang verkiest voor een dringende reis naar het zuiden van Frankrijk boven een nieuwe Fiësta. We wachten op de takeldienst ergens in de buurt van Parijs.

Goed nieuws dan weer uit Europa. De commissie wil Europa tegen 2050 klimaatneutraal. We werken eraan!

Chris Derde is oprichter en bedrijfsleider van Fortech bvba en Wase Wind cvba. Fortech is windstroomproducent en Wase Wind een coöperatieve die 100% zuivere windstroom levert bij 2.100 coöperanten, waaronder 6 gemeenten.