Timothy Radcliffe over lachend leiderschap

Fotograaf
Jan Locus

Timothy Radcliffe, voormalig leider van de Dominicaanse orde, onderhield een select gezelschap van ETION, LOGIA en DSTS over ‘leiderschap’. De leiderschapsstijl van deze achthonderd jaar oude organisatie heet ‘bevrijdend leiderschap’, maar er viel ook wel wat te lachen, zo bleek.

Timothy Radcliffe sloopt allereerst de denkbeeldige muur tussen religie en zakenleven. De Dominicaanse orde is net zoals tal van multinationale bedrijven wereldwijd actief en telt maar liefst 250.000 leden. Hoe beheer je zo’n organisatie?

“Dat doen we zeer democratisch”, is het verrassende antwoord. “De leden nemen, zoals in een parlement, beslissingen op basis van consensus in een debatcultuur. Stemmen gebeurt alleen uit noodzaak.”

Fun in het management

Toen Timothy Radcliffe aan zijn rol als leider van de orde begon, had hij geen flauw idee wat hem te wachten stond. Hij startte met een bezoek aan de leden in de Filipijnen. Bij zijn terugkeer aanschouwde hij de torenhoge stapel dossiers op zijn bureau. Op dat moment besliste hij dat hij de job niet alleen ging uitvoeren. “De vraag is niet wat ik ga doen, wel hoe wij het aanpakken”, aldus Radcliffe.

De basis van een vlotte samenwerking in een managementteam of een raad van bestuur, is vertrouwen en plezier volgens Radcliffe. Hij adviseert om vriendschapsbanden te stimuleren op dat niveau. “Geniet ervan om niet alleen samen te werken, maar ook om samen te zijn. Je hoeft niet altijd dezelfde mening te hebben, maar erken steeds minstens een stukje waarheid in het standpunt van je collega. En maak het plezierig. Feesten en lachen mag.”

"En maak het plezierig. Feesten en lachen mag.”

Bevrijdend leiderschap

De afgelopen jaren passeerden begrippen als situationeel-, coachend- en duurzaam leiderschap de revue. Wat rechtvaardigt de introductie van bevrijdend leiderschap in dat rijtje managementtermen? Radcliffe stelt dat deze manier van leiden antwoorden biedt op belangrijke vragen. Eén ervan is de noodzaak aan creativiteit. Die is nodig om duurzaam te overleven als organisatie. Anderzijds zijn medewerkers vaak risico-avers en zien ze overal valkuilen. Angst overheerst. Leiders, los van hun functie, mogen niet bang zijn om risico’s te nemen. We evolueren naar het digitale tijdperk: we moeten daarin durven experimenteren zonder de afloop te kennen. Dat geldt in een religieuze en in een zakelijke context.