Tim Van Aelst

Tim Van Aelst over zijn sabbatical

Tim Van Aelst is vooral bekend van programma’s als Wat als?, Safety First, Hoe zal ik het zeggen?, Benidorm Bastards, Studio Tarara en Billie vs Benjamin. Ook in het buitenland gooiden zijn programma’s hoge ogen, met drie Gouden Rozen en drie Internationale Emmy Awards als erkenning. Dertien jaar lang leidde hij het productiehuis Shelter. In juli 2022 trok hij samen met Sofie Peeters, medezaakvoerder en zijn vrouw, de stekker uit het succesvolle productiehuis. Tim Van Aelst besliste om zijn professionele leven on hold te zetten en laste een sabbatical in. Sedertdien leeft hij aan een rustiger tempo, op zoek naar een grotere zelfkennis. Hij brengt zijn verhaal op de zomerevents in juni..

ETION: Hoe moeilijk was het om die beslissing te nemen?

Tim Van Aelst: “Het heeft toch zeker een jaar geduurd om tot dat besluit te komen. Op het moment zelf is het niet altijd even duidelijk waarom je het doet. Achteraf gezien denk ik dat het gebrek aan passie om nog voor 200% voor mijn job te gaan een van de grootste redenen was. De honger uit de beginjaren was gedoofd. En dan bestaat er een risico dat je minder goede programma’s maakt, of iets uit routine doet. Daarnaast bouw je een bepaalde luxe op. De programma’s die we gemaakt hebben, waren succesvol en brachten ook op. Op den duur leef je in een gouden kooi. Enerzijds ben je daar trots op, maar tegelijk is het ook een valkuil, omdat je het vanzelfsprekend begint te vinden.

Een tweede reden voor de beslissing is de ‘goesting’ om iets op een andere manier te creëren. Ik doe altijd iets met overgave of uit controle. In mijn privéleven gaat het vaak om overgave, terwijl ik op mijn werk controle wil. Geleidelijk aan was ik ervan overtuigd dat het resultaat minder was, zodra ik iets van die controle loste. Maar dat was alleen maar mijn perceptie, niet de waarheid. Mijn werk vroeg zoveel van me, dat ik de behoefte had om vrij te creëren. Maar als je een bedrijf leidt, heb je die vrijheid niet, want je zit met allerlei verantwoordelijkheden. Je werknemers verwachten ook een plan van je, ze willen weten wat ze volgende week moeten doen. Daar moet je rekening mee houden. Daarom wil ik naar een nulpunt komen waar ik als een soort rookie terug zaken mag doen.”

Afstand nemen is zo belangrijk in een mensenleven. Het is veel ruimer dan alleen maar het professionele aspect.

ETION: Bent u al op dat nulpunt terechtgekomen?

“Nee, maar ik vind dat ik wel op de goede weg ben. Het nulpunt — of om het met een chiquer woord te zeggen — ‘transformatie’ als mens, heb ik nog niet bereikt. Ik voel er soms flarden van, maar ik zit nog te veel in het oude systeem. Ik had verwacht dat dat veel sneller zou verdwijnen, maar het komt snel terug bij alles wat ik vastpak. Het mooie kasteel dat ik gebouwd heb, probeer ik nog altijd te slopen. Ik dacht dat ik de fundamenten al had neergehaald, maar dat is niet zo. Ik moet nog wat meer breekwerk verrichten.”
 

Tim van Aelst te gast op ETION Zomersabbat

Wil je Tim van Aelst en andere ondernemers zelf horen getuigen over hun sabbaticals? Dat kan op een van onze zomerevents (3 data, 3 locaties). Tim zal daar ook muziek spelen: “Toen ze me dat vroegen, heb ik onmiddellijk ja gezegd omdat muziek spelen voor een groep mensen mij angst inboezemt. Dat heb ik me deze sabbatical ook voorgenomen: alles doen wat angst oproept. En dan heb ik het niet over een benjisprong maken, maar opnieuw: openstaan voor het onverwachte.” Meer info en inschrijven.

Lees het volledige artikel in het juninummer van Ondernemen.