- ETION
- Kennis Verwerven
- Omgaan Met Crisis
Omgaan met crisis
20 oktober 2021
Dat Bert Brugghemans zelf van jongs af aan de ene crisis na de andere meemaakte, en er twee boeken over schreef leidde ertoe dat zijn manier van aanpakken tot in detail staat uitgeschreven. Dat zorgde ervoor dat een zekere structuur kon worden behouden tijdens de chaos rond corona. Toch kwamen de commandant en zijn brandweermannen in oorlogsmodus terecht. “We moesten niet alleen een externe crisis bedwingen, maar ook een crisis in onze eigen organisatie.”
Een crisis is een normaal deel van het leven. Dus moet je je organisatie erop voorbereiden om er op een natuurlijke wijze mee om te gaan.
Covid
Het beheer van de recente crisissen had impact op innovatie, persoonlijke ontwikkeling en geluk. Wat innovatie betreft, was de organisatie al overgeschakeld op digitaal werken. Door covid werd dat digitale aspect nu de norm. Nieuwe zaken als drones, predictieve data- en informatiesystemen en camera’s deden hun intrede. Innovatie eist veel samenwerking, getuigt Bert Brugghemans.
Ook op het persoonlijke vlak was er impact bij de commandant: “Het was er in de eerste plaats om te doen de ziekenhuizen niet vol te laten stromen. Wie een ongeval had, wilde nog een plaatsje op intensieve. Dat je overlevingskansen kleiner werden, was een harde boodschap.” Tegelijk was het de eerste keer dat Bert Brugghemans de impact van de beslissingen die hij professioneel mee nam en ondersteunde, in zijn thuissituatie terug tegenkwam. Denk aan zijn kinderen die niet naar school konden en hun vrienden niet meer zagen.
Geluk
Corona leerde Bert Brugghemans dat je met iedereen rekening moet houden: “Niet iedereen is even sterk. Niet iedereen kan ontspannen in zijn tuintje gaan zitten, want niet iedereen heeft er een. Niemand mag uit de boot vallen als je een crisis beheert. Ook mijn gevoel rond geluk is duaal. Ik ben een crisismanager en kan niet ontkennen dat een crisis succesvol beheren me veel voldoening geeft. Ik zeg het heel respectvol naar slachtoffers, maar zoveel mensen kunnen redden en ondersteunen: daar doen wij het voor. Kijk naar de watersnood in Luik. Onze mensen zijn fier dat ze daar in tragische omstandigheden kunnen helpen. Ze halen daar hun persoonlijk geluk uit. Dat is dubbel, maar kunnen meehelpen boeit ons en geeft ons energie.”
Veerkracht
Wie in die omstandigheden moet werken, heeft nood aan veerkracht. In een steeds complexere en volatiele wereld is het belangrijk veerkrachtig te zijn om crisssen aan te pakken, maar ook om te overleven en te groeien: “Dat speelt op persoonlijk niveau en op dat van de organisatie, maar ook op maatschappelijk vlak. Het is van belang dat we steden en de overheid veerkrachtig maken, zodat ze schokken kunnen opvangen. Ik geloof stellig dat hier een toekomstrol is weggelegd voor de brandweer. Wij zijn pas zichtbaar als de schok er is. Als er iets gebeurt, moeten wij de buffer zijn tussen de mensen, hun situatie, hun werk en hun leven. Wij moeten als brandweer de externe schokken opvangen. Maar met de recente overstromingen in Wallonië, kregen we een wakeupcall: de maatschappij is te fragiel. Wij moeten als geheel veerkrachtig worden.”
Lees het volledige artikel, verschenen in Ondernemen, september 2021.