De preventieve zoektocht naar innerlijke stabiliteit

Paul Nieuwdorp was 32 jaar CEO in de bijzondere jeugdzorg en maakte dus wel een en ander mee op het vlak van mensen in uitzichtloze situaties. Hij zocht veertig jaar lang naar de weg om mensen hun eigen stabiliteit en energie te laten vinden.

Zijn aanpak heet Transcendente meditatie. Dat is een specifieke techniek die de geest op een natuurlijke wijze in uitzonderlijk diepe rust brengt, waarmee mensen een diepe fysieke en mentale ontspanning ervaren. De techniek helpt bij burn-out of stress, maar is nog beter bij het voorkomen ervan. Nieuwdorp richtte vorig jaar Succes Zonder Stress op, waarmee hij nu in ons land naar bedrijven stapt.

“Leidinggevenden zijn de eersten die moeten veranderen.”

Volgens Nieuwdorp moeten we ontwikkelingsgericht denken en burn-out voorkomen in plaats van ze te genezen. “We beginnen vaak bij de leidinggevenden. Die moeten in een bedrijf als eerste veranderen. We leren ze weer contact met zichzelf te maken. We noemen dat zelfrefererend. Ontdekken wat ze graag doen, wat hen energie geeft en wat ze graag zouden ontwikkelen. Want zij moeten een interne rust en een interne balans bewerkstelligen. Hun visie leren verruimen en de manier van communiceren verbeteren. Dan begin je mensen kansen te geven en vermijd je burn-outs.”