Christophe Vanden Eede: “Ken uzelf: daar begint leiderschap mee”

Fotograaf
Jan Locus

ING is aan een stevige transformatie bezig en stelt ook het bestaande leiderschap in vraag. Christophe Vanden Eede ziet een geheel nieuwe vorm van zelfkennis en zelfinzicht tot stand komen, die verder gaat dan enkel de leiders.

Vanden Eede is VP Talent & Learning voor België en Nederland bij ING. Hij geeft aan dat leiderschap in een agile omgeving anders moet worden ingevuld dan in een hiërarchische en piramidale structuur. ING wil het klassieke management — vertrekkend van commando en controle — vervangen door een nieuwe vorm van leiderschap, dat over alle niveaus van de bank verspreid zit. Dat houdt in dat medewerkers oude gewoontes moeten afleren en nieuwe zaken aanleren op vlak van empowerment: “Leiders moeten zaken leren loslaten en hun mensen mee betrekken. Ieder-een, en dus ook de leider, moet zich constant heruitvinden. Daar willen wij voor staan.”

“Leiders moeten zaken leren loslaten en hun mensen mee betrekken. Iedereen, en dus ook de leider, moet zich constant heruitvinden.”

Leiderschapsprogramma

ING koos er reeds twee jaar geleden voor om haar leiders in een nieuw programma onder te dompelen. Think Forward Leadership is de naam. De eerste twee dagen worden gespendeerd aan het opzoeken van de persoonlijke purpose van de leider: “Vertrekpunt is dat leiders moeten weten wat belangrijk voor hen is en hoe ze zich goed kunnen blijven voelen in de veranderende context waarbinnen ze werken. Ze worden in het opzet begeleid door interne facilitators die hen helpen om hun doel te vatten in een slogan. Uzelf kennen is immers het begin van alle wijsheid, wisten de Grieken al.”

Na de tweedaagse volgen nog andere programma’s waaruit ieder kiest waar hij of zij het meeste baat bij heeft. Niet iedereen moet immers door hetzelfde bad. Elke leider moet zijn persoonlijke noden vertalen in eigen leerinterventies. Deze bouwstenen waarmee iedereen zijn eigen programma samenstelt, houden uiteraard rekening met wat het bedrijf wenst.

Leiders staan vaak onder druk van de werkgever en diens missie, objectieven en te behalen resultaten. ING heeft er oog voor, weet de VP Talent & Learning: “Omdat leiders zichzelf zouden kunnen zijn, gaan we voor wat we noemen sustainable performance. We willen onze leiders niet uitpersen als citroenen. We geloven overigens niet in de superheld die alles kan. We geloven eerder in de olijfboom die traag groeit maar constant vruchten afgeeft en op lange termijn blijft bloeien.”