Sofie Claerhout in labo

ETION Jongeren - dader onbekend

Sofie Claerhout (29) is biomedisch wetenschapper en verdiepte zich als geneticus in het daderonderzoek. Ze vertelt wat ons DNA over ons zegt en in welke mate we erdoor gedetermineerd worden. 

ETION Jongeren - dader onbekend

Info

Hoewel misdaadseries doen uitschijnen dat sporen in één-twee-drie naar de dader leiden, is de werkelijkheid veel complexer. Speurders kunnen achtergelaten DNA toetsen aan dat van verdachten en veroordeelden. Wanneer er geen identieke match is, lonkt de stempel cold case

Maar dat is buiten Sofie Claerhout gerekend! Als geneticus verdiepte ze zich in daderonderzoek. In tegenstelling tot DNA, wordt het Y-chromosoom onveranderd doorgegeven van vader op zoon. Door onderzoek hierop toe te spitsen, is de kans om dichte en verre familieleden van de onbekende dader op te sporen, een pak groter.

Op 25 januari licht Sofie haar baanbrekend onderzoek toe, vernemen we wat DNA over ons vertelt en in welke mate we erdoor gedetermineerd worden.

Programma
18:30 uur onthaal met hapje en drankje
19:00 uur 'dader onbekend' met Sofie Claerhout
20:30 uur netwerking
22:00 uur einde
Waar
Vind!, Roeselare

Houtskoolstraat 17
8800 Roeselare

Wanneer
-
Praktisch
Prijs
€ 65 per persoon (excl. btw)
Kosteloos annuleren
4 werkdagen
Contact
Yannick Hindryckx

Yannick Hindryckx

0497 14 20 63
Partner(s)
Spreker(s)

Sofie Claerhout

Biomedisch wetenschapper Sofie Claerhout (29) werd in 2021 de eerste Belgische doctor in de forensische genetica. Met haar doctoraat over hoe het mannelijke Y-chromosoom kan helpen bij DNA-onderzoek in moordzaken, won ze de Vlaamse PhD Cup.