In deze reeks reflecteer je vanuit inspirerende teksten van grote denkers over wat hun wijsheden voor jou betekenen als ondernemer en mens.
Schrijf je in
Denkers voor Doeners
In het hectische ondernemersbestaan draait alles rond snel ageren, anticiperen en beslissen. Ondernemen vraagt veel doe-werk. Maar wanneer is er nog eens ruimte om te vertragen en te verdiepen?
Met de reeks Denkers voor Doeners komen we tegemoet aan de nood om te reflecteren over drijfveren, balans en verdieping.
Een traject van vier bijeenkomsten, in kleine groep, waarbij we telkens vertrekken vanuit inspirerende teksten van grote denkers. We contextualiseren hun werk en gaan op basis van een aantal kernfragmenten op zoek naar wat deze wijsheid kan betekenen voor jou als ondernemer en als mens.
Dit jaar reflecteren we samen met politoloog John Mearsheimer over het verval van de internationale liberale orde, leren we de eigenzinnige filosofie van Spinoza beter kennen, ontdekken we wat voor Jason Hickel het concept ‘degrowth’ precies betekent en verdiepen we ons in het gevaarlijke denken van ‘de filosoof met de hamer’, Friedrich Nietzsche.
Details over deze reeks vind je op de infofiche.
Doornstraat 600 Wilrijk (Antwerpen)
Ilse Lanzillotta
Politicoloog Fouad Gandoul is fiscaal expert bij ACV Limburg en rechter in sociale zaken in Hasselt. Hij is columnist bij het Belang van Limburg en De Tijd. Hij schrijft voornamelijk over geopolitiek, de evolutie van democratieën, macro-economische kwesties en binnenlandse politieke kwesties.
Dirk Holemans (°1965) is auteur, stadsverteller, keynote spreker en coördinator van Oikos. Dirk werkte voorheen als onderzoeker en docent aan verschillende universiteiten. Later was hij Vlaams volksvertegenwoordiger en was gedurende twintig jaar actief als lokaal mandataris voor Groen in Gent. Binnen het Europese netwerk is hij actief als co-voorzitter van de Green European Foundation.
Tinneke Beeckman studeerde filosofie aan de VUB en de ULB, waar ze ook haar doctoraat behaalde. Sinds 2012 is ze zelfstandig schrijfster en opiniemaker. Ze publiceerde sindsdien vier boeken: Door Spinoza’s Lens (Pelckmans, 2012), Macht en Onmacht (De Bezige Bij, 2015), Machiavelli’s Lef (Boom, 2020) en zeer recent Ken Jezelf (Boom, 2023). Ze is ook columnist voor De Standaard en geeft regelmatig filosofische en politieke analyses in de media.
Nathan Van Camp (1980) is master in de politieke wetenschappen en doctor in de wijsbegeerte. Hij is community-bouwer bij ETION en wetenschappelijk medewerker bij het Centrum voor Europese Filosofie van de Universiteit Antwerpen. Zijn wetenschappelijke publicaties situeren zich op het snijvlak van politiek, ethiek en technologie.