Het grote geld voor groeiers

Fondsbeheerders hebben tot eind juni de tijd om zich kandidaat te stellen voor de pilootfase van Escalar, het nieuwe ondersteuningsmechanisme voor scale-ups van de Europese Commissie. Initiatiefnemer Rudy Aernoudt legt uit hoe het mechanisme miljarden richting groeibedrijven kan kanaliseren. Proptech-ondernemer Dirk Paelinck wil het alvast gebruiken.

"In het ideale geval wil Europa zich alleen garant stellen voor een financiering" (Rudy Aernoudt, bedenker van Escalar)

Escalar is een Europees steunmechanisme voor groeibedrijven waarbij het op termijn de bedoeling is om alleen privékapitaal in te zetten met enkel een waarborg van de overheid. De lancering van Escalar verloopt in twee fasen. Voor dit jaar is een beperkt bedrag van 300 miljoen euro voorzien tijdens de pilootfase. Het geld komt uitsluitend van het Europese EFSI. Nadien zal Escalar deel uitmaken van de Europese begroting 2021-2027.

Vanaf dat moment kan de Commissie niet alleen eigen middelen inzetten, maar via de Europese Investeringsbank (EIB) ook samenwerken — bijvoorbeeld door de uitgifte van een obligatie — met grote pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Dat zijn risicoschuwe beleggers die de Commissie over de streep wil trekken om in scale-upfondsen te beleggen. “Op die manier krijgen we een vermenigvuldigingseffect zodat we miljarden euro’s kunnen besteden aan groeibedrijven”, aldus Rudy Aernoudt, hoofdeconoom van de Europese Commissie en bedenker van Escalar.

Amerikaans voorbeeld

Hij wijst erop dat de nieuwe manier om garanties te voorzien voor specifieke investeringen in groeibedrijven misschien ongekend is in Europa, maar dat het in de VS al bestaat sedert 1958. Sinds de start zijn over de grote plas meer dan 300 fondsen toegelaten. Die hebben 90 miljard dollar opgehaald die ten goede kwam aan 175.000 bedrijven. Op die manier zijn trouwens een resem van bedrijven gefinancierd die bij ons bekend staan als voorbeelden van privé-ondernemerschap: Tesla, Apple, Federal Express, Intel, enzovoort.

“Ik ben ervan overtuigd dat we voor een historische opportuniteit staan.” (Dirk Paelinck)