Focussen op B2B-innovatie

De Belgen Filip Coen en Wouter Volckaert startten in 2013 in Londen de venture capitalist Force Over Mass (FOMCAP) op. Zij vatten het idee op om iets te doen voor startende bedrijven die kapitaal nodig hebben. Vijf jaar later zijn ze een wereldspeler en komen ze ook naar België. Ondernemen sprak met Wouter Volckaert.

FOMCAP investeert met succes in opstartende bedrijven, aldus Chief Investment Officer Wouter Volckaert: “Ons oudste fonds heeft een overlevingsratio van 84%. Dat betekent dat meer dan acht op de tien van de jonge technologiebedrijven waarin we investeerden met Fonds I, nog fier rechtop staan. Dat is het dubbel van de markt. Bovendien hebben al onze fondsen returns van 20% per jaar en daar zijn we trots op. Natuurlijk zat de markt ons mee, maar we doen het beter dan de gemiddelde concurrent. We hebben onze eigen manier om bedrijven te sourcen, te analyseren en te ondersteunen. Dat is de basis voor onze goede returns.”

“We merken dat de Belg een geboren ondernemer is.”

B2B

FOMCAP focust op B2B-innovatie. Het kijkt naar bedrijven die technologie ontwikkeld hebben die helpt om andere bedrijven te laten groeien, kosten te besparen en een steeds veranderende wereld voor te zijn. “We investeren in nieuwe bedrijven en bedrijfsmodellen die mogelijk gemaakt zijn door technologie. Het is belangrijk dat er sprake is van echte omzet en inkomsten voor wij instappen. Door onze inbreng kunnen deze starters sneller groeien.”

Bedrijven komen in de eerste plaats naar FOMCAP voor het kapitaal, weet de CIO: “Naast het eigen kapitaal brengen we ook vreemd kapitaal aan. De vele internationale fondsen waar we mee samenwerken, betrekken we bij de deal in een eerste of latere fase. Onze tweede bijdrage is ons netwerk. Door de jaren heen hebben we een enorme databank opgebouwd aan potentiële klanten en partners. Door onze introducties komt een bedrijf terecht bij de juiste tegenpartijen. Tot slot zijn we een strategisch klankbord voor onze starters. Wat zij moeten opzetten, hebben wij al ontelbare keren gedaan. Wie een structuur moet opzetten om medewerkers te verlonen of naar Amerika wil trekken om zijn bedrijf te schalen, kan op ons advies en toegevoegde waarde rekenen.”