De familiale aandeelhouder geeft Argenta een menselijk gelaat

De lage rente, de complexe regelgeving en de digitale evolutie vormen tegenwoordig enkele forse uitdagingen voor de bankensector. Met een vernieuwd management moet Marc Lauwers Argenta klaarstomen voor de toekomst, maar zonder aan de basiswaarden te raken van de bank die vorig jaar haar 60ste verjaardag vierde. Ondernemen had een gesprek met de CEO die bijna een jaar geleden aan boord kwam van de Antwerpse bank-verzekeraar.

Met meer dan 25 jaar expertise in de financiële sector in zijn rugzak begon Marc Lauwers vorig jaar op 1 september aan zijn eerste werkdag bij Argenta. Het was even wennen want de voorbije jaren was hij onder andere actief in het directiecomité van Belfius en daarna werd hij operationeel directeur en vice-CEO bij KBL European Private Bankers.

ETION: Argenta mag dan wel een bank zijn, het verschil qua cultuur en structuur met de grootbanken moet wel erg groot zijn?

Marc Lauwers: “Zeker. Argenta is de voorbije decennia dan wel opgeklommen tot de vijfde grootste bank van het land, maar ze speelt toch in een andere divisie dan de echte grootbanken. In de eerste plaats is Argenta een nichespeler die enkel een basisdienstverlening in bank- en verzekeringsproducten aanbiedt aan particulieren en gezinnen. Grootbanken hebben daarentegen een veel ruimer dienstenpallet en een uitgebreider doelpubliek.
Daarnaast is de organisatiestructuur bij Argenta veel platter. De hiërarchie telt slechts vier niveaus: uitvoerder, teamleider, manager en directielid. Heel typisch voor dit huis is de soberheid. Zo heb ik voor het eerst in twintig jaar geen eigen bureau en voor lange dienstreizen heb ik ook geen chauffeur ter beschikking.”

"Een afslankscenario zoals bij Record Bank ligt bij ons niet op tafel."

ETION: Een familiale aandeelhouder is beperkt op financieel vlak. Is dat geen nadeel voor de toekomstige expansie?

Marc Lauwers: “Dat is een moeilijke vraag. De familiale aandeelhouder huldigt in alle geval een langetermijnvisie en dit heeft er onder andere voor gezorgd dat Argenta is uitgegroeid tot de vijfde bank van ons land. Hij is ook bereid om fors te investeren om Argenta klaar te maken voor de toekomst.
Die betrokkenheid is een belangrijk voordeel. Het is wel belangrijk om te benadrukken dat we de regels van corporate governance strikt naleven. Zo bestaat de meerderheid van de raad van bestuur uit onafhankelijke bestuurders. De familiale aandeelhouder is dus eerder een troef, want hij geeft in alle geval een menselijk gelaat aan Argenta.”