De bewuste belegger

In zijn nieuwe boek ‘De bewuste belegger’ raadt Geert Janssens beleggers aan om rationeler te werk te gaan bij hun beslissingen en zich minder te laten leiden door emoties zoals hebzucht en angst. Pascal Paepen, eveneens auteur en docent ‘Bank en beurs’, las het boek al en besprak met Geert Janssens een paar belangrijke tendensen op de financiële markten.

Ondernemen: In het boek stelt Geert Janssens de belegger vaak voor als zijn eigen grootste vijand. De emoties staan in de weg van de juiste beslissingen. Als u dat leest, wat denkt u dan?

Pascal Paepen: “Het klopt gewoon. Ik beleg al dertig jaar en ik ondervind die emoties nog dagelijks. Ik ben een mens en geen robot. Er blijft een angst om te verliezen. Dat maakt dat je als belegger van nature het risico schuwt. Rationeel weet ik echter goed genoeg dat er zonder risico ook geen winst kan zijn. Het komt er dus op aan om daarmee om te gaan op een gecontroleerde manier.”

“Er blijft een angst om te verliezen.”

Geert Janssens: “Je hebt verschillende manieren om de emotie onder controle te houden. Ten eerste moet je zelf weten dat je die emoties hebt. Angst, hebzucht, hoop… Het is een realiteit en het is goed dat je weet hoe je zelf scoort op dat vlak. Daarom heb ik een aantal tests mee opgenomen in het boek, zodat elke lezer voor zichzelf kan uitmaken hoe groot zijn eigen risicoappetijt is. In functie daarvan kan je dan ook de juiste beleggingsproducten kiezen.

Geert Janssens: "Een tweede tip die ik zou willen meegeven gaat dan over die keuzes. Hou een dagboek bij over de belangrijke aankopen en verkopen. Schrijf daarbij ook de overwegingen en argumenten op die tot de beslissing hebben geleid. Op die manier kan je achteraf teruggaan en de verwachtingen vergelijken met de concrete resultaten na een aantal jaren. Zo kan je soms wel genieten van een stijgende koers, maar is het aandeel dan gestegen om de reden die jij voor ogen had? Of zijn misschien wel alle aandelen in prijs gestegen omdat Mario Draghi de rente zo laag houdt?”