vrouw op stapel munten kijkt naar beneden naar man op stapel bankbiljetten

Workshop Loontransparantie

In deze workshop bekijken we hoe je van de Europese richtlijn inzake loontransparantie een strategische opportuniteit maakt voor je bedrijf!

Workshop Loontransparantie

Info

Op 10 mei 2023 keurde het Europees Parlement de richtlijn inzake loontransparantie goed. Hiermee wil het een volgende stap te zetten in het terugdringen van de genderloonkloof. Dit zal verregaande implicaties hebben voor elke organisatie. Tegen 2026 zullen ze hun loonbeleid uitgebreid moeten verantwoorden, aan sollicitanten zullen ze het startloon of een bandbreedte kenbaar moeten maken vóór het eerste gesprek, en loonkloofpercentages zullen ze moeten rapporteren aan de werknemers en aan de overheid. 

Uit onderzoek blijkt dat de meeste werkgevers en werknemers in Vlaanderen nog steeds het klassieke systeem van loongeheimhouding verkiezen. De kans bestaat dus dat organisaties enkel het minimaal nodige zullen doen om de richtlijn na te leven.

Hierdoor zullen ze echter kansen laten liggen. Loontransparantie kan een win-winsituatie zijn, voor zowel werkgevers als werknemers. Organisaties die loontransparantie strategisch inzetten, zullen immers een voorsprong hebben op het vlak van aantrekkingskracht, retentie en medewerkersengagement. 

In deze workshop gaan we dieper in op de concrete implicaties van de richtlijn inzake loonstransparantie en bekijken we hoe je deze verplichting kan omzetten in een strategische opportuniteit voor je organisatie.

Programma
12:30 uur onthaal en lichte lunch
13:00 uur workshop
17:00 uur einde
Waar
het ETION-gebouw, Wilrijk

Sneeuwbeslaan 20
2610 Wilrijk

Wanneer
-
Praktisch
Prijs
€ 345 (excl. btw)
Kosteloos annuleren
10 werkdagen
Contact
Ilse Lanzilotta

Ilse Lanzillotta

03 829 25 25
Spreker(s)

Dries Rutten

juridisch adviseur
Acerta

Dries Rutten studeerde af als Master in de rechten aan de KULeuven, met specialisatie in het sociaal recht. Als juridisch adviseur binnen het kenniscentrum van Acerta houdt hij zich bezig met onderwerpen zoals het loonbegrip, schorsingen van de arbeidsovereenkomst en pensioen.

Nathan Van Camp

community-bouwer - expert filosofie & economie
ETION

Nathan Van Camp (1980) is master in de politieke wetenschappen en doctor in de wijsbegeerte. Hij is community-bouwer bij ETION en wetenschappelijk medewerker bij het Centrum voor Europese Filosofie van de Universiteit Antwerpen. Zijn wetenschappelijke publicaties situeren zich op het snijvlak van politiek, ethiek en technologie.