Oudere man geeft op werf instructies aan leerling

Duaal leren: vallen de kwetsbare leerlingen uit de boot?

Ondanks het gejuich van Vlaams Minister van Werk Crevits slaat duaal leren in ons land nog niet voldoende aan. Diverse betrokken partijen uiten hun bezorgdheid over de kwetsbare leerlingen. Toch is er toekomst voor het systeem.

In de 251 trajecten die vandaag worden aangeboden, zitten gemiddeld 3,6 leerlingen. 39 van de 129 opleidingen in het secundair onderwijs bevatten zelfs géén leerlingen. Even kort samengevat: de Vlaamse regering besliste om het grootste systeem van alternerend leren — het deeltijds beroepsonderwijs (dbso) — uit te faseren en op te nemen binnen het duaal leren.

U leest verder dat experten dat geen goed idee vinden. Vooral omdat duaal leren zich toespitst op de betere leerlingen en de kwetsbare jongeren in de kou dreigt te laten staan. Daardoor kiezen scholen en Centra voor Leren en Werken vandaag niet voor duaal leren.

Ondernemen sprak met Wolf Vlaeminck (directeur van het autonome Centrum voor Leren en Werken in Kortrijk), Vicky Coryn (algemeen directeur Groep Intro) en Nick Vanwalleghem ( stafmedewerker bij POM West-Vlaanderen en voorzitter van het Provinciaal Overlegforum Duaal Leren).

Lees het volledige artikel in het juninummer van Ondernemen.