Patrick Andersen

Patrick Andersen: Leiderschap in het teken van diversiteit

Patrick Andersen is vandaag voorzitter van de raad van bestuur van delaware International. De oorsprong ligt bij een Belgische buy-out van Deloitte in 2003, maar inmiddels is er ook activiteit in 19 landen. Allemaal bieden ze oplossingen aan voor klanten in een digitale transformatie. “Hoofdzakelijk helpen we onze klanten om succesvol en innoverend te zijn door hen te begeleiden met business consulting, implementatie van technologieën zoals SAP, Microsoft en Salesforce of het integreren van AI en data-gedreven processen”, zo vertelt Patrick Andersen.

Rotatie

De organisatie groeide de voorbije jaren sterk en houdt nog altijd vast aan een mandaatsysteem van roterend leiderschap. Patrick Andersen: “Maar sedert vier jaar tellen we 70 vennoten en dus mede-eigenaars. Daarom was er nood aan een systeem waarin elke nieuwe leider verantwoordelijkheid neemt op zijn/haar manier, maar dan binnen een bepaald kader.”

We formuleren geen te behalen objectieven.

delaware definieerde dat kader op basis van vier kenmerken: character, contribution, diversity en substance. “Diversiteit speelt in alle dimensies. We zoeken dus geen superman of -vrouw. Onze leiders kunnen niet alles best, maar zoals iedereen in de organisatie, streven ze naar ‘Be the best possible you’, iedereen vanuit zijn of haar specifieke rol. De diversiteit hangt samen met complementariteit, ook in types leiderschap.” Patrick Andersen illustreert het aspect contribution:“Sommige collega’s zijn formidabele business developers, andere zijn dan weer zeer sterk in het managen van bijzonder complexe projecten met vele betrokkenen en uiteenlopende deliverables. Hier hebben we er ook nadrukkelijk voor gekozen om zelfs op het vlak van contribution géén KPI’s te definiëren. Uiteraard zijn er cijfers, maar ze dienen enkel om tendenzen te illustreren. We formuleren geen te behalen objectieven.”

Lees het volledige artikel in het juninummer van Ondernemen.