Bij Beneo-Remy gaat duurzaamheid verder dan milieu-inspanningen

Beneo-Remy in Wijgmaal maakt rijstzetmeel om de nutritionele en technische eigenschappen van voeding en farmaceutische producten te verbeteren. Ondanks een marktaandeel van zeventig procent zet het bedrijf volop in op innovatie. Ondernemen had een uitgebreid gesprek met operations managing director Roland Vanhoegaerden.

Het bestuursmodel voor duurzaamheid

Met de komst van CSRD moeten bedrijven niet alleen hun financiële resultaten op tafel leggen maar ook aangeven hoe ze hun duurzaamheidsdoelen zullen bereiken. In een tweedaagse workshop geeft ETION je alle nodige tips om de nieuwe wetgeving rond CSRD te implementeren. Ondernemen ging alvast kijken hoe Arvesta dit aanpakt.

Klimaattransitie: waar bedrijven en centrale banken elkaar vinden

Opinie van Geert Janssens (Trends.be, 29 februari 2024)
Klimaattransitie behoort tot de primaire doelstellingen van een centrale bank. In een interview met Trends-Knack verdedigde Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, deze controversiële stellingname. Haar betoog is het spiegelbeeld van een wereld waarin ook bedrijven klimaatdoelen moeten nastreven.

Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

ESG is een snelgroeiend hot topic. Dat bleek ook vorige week uit het aantal deelnemers aan het Panel Webinar van Acerta Consult. Hoe duurzaam is jouw organisatie en waar ligt jouw focus in een duurzaamheidsstrategie? Acerta geeft je in een blog alvast enkele praktische tips.

Workshop CSRD

Ben je klaar om te rapporteren over het duurzaamheidsbeleid van je organisatie? Met de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moeten bedrijven niet alleen hun financiële resultaten op tafel leggen maar ook aangeven hoe ze hun duurzaamheidsdoelen zullen bereiken. Het is niet genoeg om in dat verband enkele vage intenties over een langere termijn neer te pennen. Ondernemingen zullen moeten aangeven welke concrete acties ze nu al nemen en nog verder zullen uitrollen.

Duurzaamheidstafel

Duurzaamheid… Iedereen heeft er de mond van vol. Iedereen wéét dat het nodig is. Maar hoe vertaal je het naar concrete acties? Acties die een reële impact hebben op je medewerkers en de omgeving van jouw organisatie?

In de ETION Duurzaamheidstafel doe je samen met andere bedrijfsleiders en leidinggevenden inspiratie op om een volledig groene transitie in praktijk te brengen.

Met een app de planeet redden

Méér dan een derde van alle voedsel wordt weggegooid. Elke bakker die drie verse broden uit zijn oven haalt, mag meteen één brood in de vuilnisbak kieperen. Geertje Zeegers werkt met Too Good To Go aan een oplossing.

Après-midi: Duurzaamheidsrapporting, CSRD in de praktijk

De letterwoorden waarmee ondernemingen in het kader van de klimaattransitie om de oren worden geslagen, zijn niet meer te begrijpen. Bovendien is de timing van de impact verschillend naargelang de omvang van de onderneming. Dat veroorzaakt verwarring en een vals gevoel van veiligheid. Grote en beursgenoteerde bedrijven - die in 2025 al moeten rapporteren over boekjaar 2024 - zullen immers ook hun toeleveranciers mee in het bad moeten trekken.

ETION gaat in productie: Den Berk Délice

Den Berk Délice is ontstaan uit een hechte samenwerking en vriendschap tussen vier tomatentelers. Luc, Hans, Paul en Koen kenden elkaar sinds hun studietijd, maar gingen gaandeweg meer en meer samenwerken. Ze regelden samen hun inkoop, maakten studiereizen en deelden dezelfde passie en dezelfde visie om binnen de tomatensector te verbeteren en vernieuwen.

Deze unieke setting bracht hen in 2014 samen in de grootste snoep- en kerstomaatteler van ons land, Den Berk Délice. Het heeft hen ruimte gegeven om zowel op te schalen als te specialiseren.

Humus x Hortense: pioniers in de keuken

Vorig jaar kreeg Humus & Hortense als allereerste vegan restaurant een Michelinster. Daarvoor waren ze al bekroond met een mooie score door Gault & Millau.