Jan Longeval, Koen De Leus en Hans Bevers tijdens ETION Outlook Late Night

Outlook 2024: Welvaart onder druk

Ondernemen sprak met Jan Longeval (eigenaar Kounselor Consulting), Hans Bevers (chief economist Degroof Petercam), Geert Janssens (hoofdeconoom ETION), Koen De Leus (chief economist BNP Paribas Fortis) en Véronique Goossens (chief economist Belfius).

ETION: Komt er een recessie aan?

Jan Longeval

Jan Longeval: “De Belgische economische groei is zwak, net als die in de hele eurozone. Het consumentenvertrouwen in ons land blijft weliswaar op een redelijk hoog peil, geholpen door de automatische indexatie van de lonen. Maar de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank die peilt naar het ondernemersvertrouwen, zakte in oktober met 2,4 punten naar -16,8 punten. Ook de toestand van de Belgische overheidsfinanciën blijft zorgwekkend. Het blijft onzeker of we in een recessie zullen duiken, maar het risico is in elk geval gestegen.”

Hans Bevers

Hans Bevers: “Die discrepantie tussen het ondernemersvertrouwen en het vertrouwen van gezinnen is opvallend. Terwijl die eerste duidelijk onder het langetermijngemiddelde noteert, blijft het consumentenvertrouwen al bij al goed overeind. Aan bedrijfskant vallen vooral de problemen in de industrie op en dan vooral in de chemie. Het is niet overdreven te stellen dat België zich al een tijdje in een industriële recessie bevindt.”

Geert Janssens

Geert Janssens: “Dat onze industrie momenteel krimpt, is ook te wijten aan een haperend Duits economisch apparaat, waar energie-intensieve sectoren ten opzichte van 2018 een productieverlies van maar liefst 20% laten optekenen. Voor het geheel van de industrie betreft het daar een achteruitgang met meer dan 10%. Als gevolg daarvan zal de Duitse economie in 2023 krimpen, om hopelijk in 2024 aan te knopen met een beperkte groei. Omdat we zo sterk verweven zijn met de Duitse economie, staat ook de Belgische groei onder druk.”

Koen De Leus

Koen De Leus: “Volgend jaar wordt zeker een moeilijk jaar, ook voor de consumenten. Die mogen niet meer rekenen op nog eens een grote indexsprong. De consumptie zal minder zijn dan dit jaar, de export naar buurlanden Duitsland en Nederland zal achteruitgaan en de industrie slabakt verder.
Maar tegelijk zie ik geen zelfversterkende spiraal van ontslagen, dalende verkopen en nog meer ontslagen. De bedrijven houden net vast aan hun medewerkers. Labour hoarding heet dat in het jargon. En dat maakt een groot verschil uit met vorige crisissen. Daarom denk ik niet dat er een recessie aankomt.”

Véronique Goossens

Véronique Goossens: “Een recessie is ook niet ons basisscenario, maar het risico blijft wel groot. Met Belfius zien we net een loon-prijsspiraal als een mogelijk scenario. De huidige geopolitieke onzekerheid in het Midden-Oosten zou de olieprijs fors kunnen opdrijven, met alle gevolgen van dien voor de inflatievooruitzichten. De automatische loonindexering kan dan een loon-prijsspiraal uitlokken, die de internationale concurrentiepositie van de Belgische exporteurs nog verder onder druk zet. Tegelijkertijd zijn de Belgische overheidsfinanciën een kopzorg. Moeilijkheden bij de vorming van een federale regering kunnen de Belgische rentes verder doen oplopen.”

Lees het volledige artikel in Ondernemen december (onderaan deze pagina).
 

Meer weten?
  • Wil je helemaal mee zijn met wat er in onze turbulente wereld gebeurt en hoe dat een impact heeft op onze bedrijven? Neem dan deel aan onze digitale kwartaalupdate (vanaf 24/01).

  • Of ontdek in onze vierdelige ontbijtreeks ‘Risicobuigers’ hoe je een succesvolle langetermijnstrategie kunt bepalen door effectief om te gaan met ESG, geopolitieke, cyber- en ondernemingsrisico's. Een unieke reis door slim risicobeheer (vanaf 31/01).