Werkgever en werknemer: verouderde begrippen

Auteur: 
Jo Cobbaut

Salvatore Curaba van softwareproducent EASI is een grote aanhanger van participatief ondernemerschap. Hij noemt dat “het enige model van de toekomst”.

EASI, dat onder meer de app InboxZero en het e-mailbeheerssysteem SmartMail ontwikkelde, is vorig jaar, na het jaarlijkse grootschalig onderzoek van Vlerick Business School in samenwerking met het Great Place to Work® Institute, verkozen tot Best Workplace 2015.

Het bedrijf, dat in Wallonië ook genomineerd was om de titel van Onderneming van het Jaar in de wacht te slepen, groeit als kool en is op initiatief van CEO Salvatore Curaba één van de Belgische pioniers in participatief ondernemen.

Mede-eigenaar

De inmiddels 150 medewerkers in het hoofdkantoor in Nijvel en de filialen in Leuven, Luxemburg en Parijs, krijgen de kans om aandelen van het bedrijf te kopen en zo mede-eigenaar te worden.

“Ik ben ervan overtuigd dat mijn model in de toekomst veel navolging zal krijgen”, zegt Curaba, overigens in perfect Nederlands. “We evolueren naar bedrijven waarin in mijn ogen geen onderscheid meer zal bestaan tussen werkgever en werknemer."

"Er is nog een hele weg af te leggen, maar in een nieuwe maatschappij en met jongeren die opgegroeid zijn met internet, moeten we buiten de traditionele kaders denken. Medewerkersbetrokkenheid realiseren is van cruciaal belang om sterke resultaten te realiseren.”