Wees waakzaam, niet angstig

Auteur: 
Jo Cobbaut

Danny Vandormael is veiligheidsexpert. In zijn nieuwe boek ‘Wees niet bang’ gaat hij met de lezer op zoek naar een nieuwe veiligheidscultuur.

Danny Vandormael is vandaag CEO van Seris. Hij werkt twintig jaar in de veiligheidssector, leidde Europese operaties en zetelt in de Europese federatie. Hij kwam in de Belgische veiligheidssector net nadat die in een wettelijk keurslijf was gedwongen omwille van haar ongebreidelde groei. “De sector evolueerde de voorbije twee decennia naar een professioneel domein. Er werd gezuiverd en goed opgeleid. De nieuwe wet geeft ons nu erkenning. De hertekening van het wetgevende kader die vorig jaar plaatsvond, is een ankerpunt voor mij. In de nasleep van de aanslagen vonden een aantal overheidsstudies plaats rond beveiliging. De nieuwe wet op de private veiligheid is een kantelpunt. Het momentum is er om naar een nieuwe veiligheidsorde te gaan.”

“De nieuwe wet op de private veiligheid is een kantelpunt.”

Vandormael schreef vroeger al een boek over de interpretatie van de veiligheidswet van 2017. Zijn nieuweling is eerder gericht op een breed publiek. De schrijver neemt zijn lezer mee door de geschiedenis naar een wereld die op gebied van beveiliging steeds complexer is geworden.

Vandormael: “In België zijn de criminaliteitscijfers lager dan ooit. Toch leeft onze burger in angst. Reeds voor de aanslagen lag het onveiligheidsgevoel in Brussel vier maal hoger dan in de Scandinavische landen. Vandaag heerst die angst meer dan ooit. Dat komt door het terreurfenomeen en de manier waarop dat wordt beleefd. Terreur shockeert en fascineert tegelijk. De media spelen daarop in, zetten het in de spotlight, waardoor het zwaar gaat wegen in de perceptie. Het gaat de logica overstijgen. Dat effect wordt nog eens versterkt door de sociale media. Ik probeer de lezer daar inzicht in te geven.”

Tags: