Wat kunnen ondernemers van Plato leren?

Auteur: 
Serge Huyghe

afbeelding Plato schilderij RafaëlIn ‘De Staat’ omschreef Plato vier grote deugden voor leiders: ‘rechtvaardigheid’, ‘matigheid’, ‘moed’ en ‘wijsheid’. Gaan deze deugden zoveel honderden jaren later nog op voor moderne bedrijfsleiders?

Tijdens de VKW-workshops ‘Denkers voor Doeners’ wordt bedrijfsleiders en managers een spiegel voorgehouden aan de hand van teksten van grote denkers. Zo ook eerder deze week in Kortrijk met een tekst van Plato rond de vier deugden.

Snelheid matigen

Het was bijzonder verrijkend om de vertaalslag te zien naar het modern ondernemerschap. ‘Matigheid’ lijk je op het eerste gezicht niet onmiddellijk te linken met leiderschap in een bedrijfsomgeving.

“Toch wel”, haalde één van de deelnemers aan. “Wanneer je matigheid interpreteert als zijnde handelen met een bepaalde bezonnenheid, dan slaat het heel duidelijk op leiderschap. Het is als bedrijfsleider enorm belangrijk om niet te snel te willen vooruitgaan. Je moet zorgen dat je mensen, je organisatie, je stakeholders kunnen volgen. Anders gebeuren er ongelukken.”

“Vergelijk het met autorijden op een autosnelweg. Regelmatig in je achteruitkijkspiegel kijken, is even belangrijk als je ogen gericht houden op de weg voor je. In een bedrijfscontext is dit juist hetzelfde. Je moet als bedrijfsleider je eigen ‘snelheid’ dikwijls matigen.”