Warren Buffett : ‘het ergste is nog niet achter de rug’

Elk jaar is het uitkijken naar de brief die Warren Buffett schrijft aan de aandeelhouders van zijn holding Berkshire Hathaway. Ook voor de superbelegger was 2008 een slecht jaar. Meer nog, het werd het slechtste jaar ooit in de 43 jarige geschiedenis van Berkshire Hathaway dat zijn netto inkomen dalen met 59% tot 4,99 miljard dollar of 3.224 dollar per aandeel.

Nog steeds een superbelegger

Ondanks alles deed de holding van Buffett het nog altijd stukken beter dan het marktgemiddelde. Terwijl de S&P-500 37% naar beneden tuimelde, verloor Berkshire Hathaway ‘slechts’ 9,6% van zijn boekwaarde. Lang niet slecht voor het slechtste beursjaar sinds de jaren 1930. De valse noot van 2008 doet ook weinig af van de glansprestatie die Berkshire Hathaway liet optekenen sinds zijn oprichting in 1965. Een dollar die destijds werd geïnvesteerd, zou er vandaag 84 waard zijn.

De superbelegger liet er in zijn brief weinig twijfel over bestaan dat het ergste nog niet achter de rug is. Hij vergelijkt de impasse bij beleggers en investeerders met een allesverlammende angst die over het gehele land is neergedwarreld. Toch sluit hij niet uit dat de beursen in 2009 kunnen stijgen. Het is niet omdat de economie in duigen ligt, mogelijks ook nog na dit jaar, dat de aandelenmarkten niet kunnen stijgen. Volgens Buffett leert de geschiedenis dat het ene het andere niet uitsluit.

Die observatie is typisch voor Buffett die zich als investeerder bitter weinig aantrekt van marktsentiment. Eigenwijs en met het instinct van een jachtluipaard bestudeert hij zijn prooi om ze op het gepaste moment te overmeesteren. Daarbij kijkt hij naar de intrinsieke waarde van een aandeel, bedrijf, obligatie,… Het tumult van commentatoren laat hem koud.

Nochtans een paar pluimen verloren

Een ander typisch trekje is dat hij zijn fouten altijd ruiterlijk toegeeft. Ook deze keer. Buffett erkent dat de investeringen in ConocoPhillips, net voor de olie en gasprijzen naar beneden tuimelden, niet goed getimed waren. Ook de investeringen in Wrigley, Goldman Sachs en General Electric waren tot zover niet echt een succes maar dat kan nog keren.

En dan zijn er nog de spectaculaire ‘puts’ ter waarde van 37 miljard dollar die Buffett vorig jaar uitschreef op verschillende aandelenindices en die over 15 tot 20 jaar op maturiteit komen. Buffett gokt erop dat die indices tegen dan flink hoger zullen staan. Maar na de desastreuze koersdalingen van de afgelopen maanden is het verlies inmiddels opgelopen tot 10 miljard dollar wat ongeveer overeenstemt met het dubbele van de premies die Buffett voor die put opties heeft opgestreken. Buffet is er echter gerust in dat het goed afloopt. De aandelenmarkten staan op een twaalfjarig dieptepunt en dus is de kans groot dat het over 10 à 15 jaar nog allemaal goed komt.